Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 16:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-rutger-croneborg-1/

Familj

Till minne: Rütger Croneborg

Rütger Croneborg, Stockholm, har gått bort i sitt nittionde levnadsår. Närmast anhöriga är makan Inger Jägerhorn och barnen i tidigare äktenskap Anna Åberg, Hjalmar Croneborg och Elisabeth Croneborg med familjer.

Rütger Croneborg föddes i Berlin 14 oktober 1929. Han tog studenten 1948 vid Djursholms samskola, blev löjtnant i reserven vid Kungliga livregementets husarer och avlade pol.mag-examen i Uppsala 1956.

Rütger Croneborg ägnade sitt yrkesliv åt handelspolitik och inte minst åt de historiska skeenden som ledde till Sveriges medlemskap i EU. 

Efter tjänstgöring i dåvarande Handelsdepartementet utnämndes han till kommerseråd vid Kommerskollegium och var under några år ställföreträdande generaldirektör. Han var dessförinnan avdelningschef vid Nordiska ministerrådet i Oslo. De nordiska frågorna låg honom varmt om hjärtat och han verkade för att slopa handelshinder mellan våra länder. 

När Rütger Croneborg återvände, nu som departementsråd vid UD :s handelsavdelning, tilldelades han det svårbemästrade men viktiga uppdraget att leda propositionsarbetet om Sveriges medlemskap i EU. Med kraft och auktoritet hanterade han uppgiften. 

Medlemskapet krävde att EUs mycket omfattande regelverk, ca 80.000 sidor författningstext, på kort tid översattes till svenska språket. Rütger Croneborg ledde med fast hand även detta arbete som engagerade ett hundratal medarbetare.

Ett par år senare fick Rütger Croneborg som särskild utredare överväga vad en utvidgning av EU med elva nya medlemsstater kunde föra med sig om gränskontrollerna mot dessa länder upphörde. Han beskrev de positiva konsekvenserna av en utvidgning men varnade också för en alltför optimistisk syn på kandidatländernas förmåga att fullgöra sina förpliktelser. Hans slutsatser är relevanta än i dag. Högt upp i åren följde han världshändelserna, inte minst när det gällde utvecklingen inom EU. Han beklagade djupt senare tids uppluckring av EU-sammanhållningen. 

Rütger Croneborg var en mycket beläst person och en sann humanist, väl förtrogen med europeisk, svensk och finsk 1900-talshistoria samt inte minst skönlitteratur. Både i arbetsliv och läsande använde han obehindrat tyska, franska och engelska och han besatt också djupa kunskaper i latin, italienska och finska. 

Med Rütger Croneborgs bortgång har en rättrådig och aktad ämbetsman gått ur tiden. Vi som har haft förmånen att ha honom som vän och kollega kommer att sakna hans underfundiga humor. Vi sörjer en omtänksam, ödmjuk och mycket avhållen person..