Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-seth-myrby/

Familj

Till minne: Seth Myrby

Förre chefen för Telia Mobitel Seth Myrby, Huddinge, har efter en längre tids sjukdom avlidit i en ålder av 81 år. Hans närmaste är hustru Eva, dottern Elisabet, hennes barn, samt sonen Krister.

Seth Myrby föddes i Malmö. Efter studentexamen följde studier vid Chalmers i Göteborg. Seth anställdes 1965 vid Televerkets radiosektion. Sektionen ansvarade för radioverksamheten i södra Sverige. De första mobiltelefonsystemen började sitt intåg, MTA och MTB. Till sjöss fanns kortvågsutrustningar för kommunikation och nödsamband. Senare kom Maritex och satelitterminaler. 

1972 erbjöds Seth en tjänst som chef för Televerkets kommersiella radiokontor med ansvar för all kommersiell radio. 1988 utsågs han till chef för Televerket Radio. Nästa generationens mobilsystem, NMT och GSM, såg dagens ljus. Den 1 juli 1993 ombildades Televerket Radio till Telia Mobitel AB.

Skiftet från affärsverk till aktiebolag var ett viktigt steg i det tidigare monopolets fortsatta verksamhet på en konkurrensutsatt marknad. Motsvarande skulle inom kort ske även för Televerket i sin helhet. Att den mobila delen gick i bräschen var naturligt med tanke på den oerhört snabba utvecklingen inom området.

Gissningsvis tillhörde tiden i Mobitel den roligaste delen i Seths karriär. Den tekniska utvecklingen. Nya tjänster. Nya marknadsaktörer. Aktörer som ständigt utmanade det tidigare monopolet. Ärendetillströmningen till de konkurrensvårdande och regulatoriska myndigheterna var hög. Det mesta av anstormningen slutade dock till Mobitels fördel. 

Som chef var Seth krävande. Analytisk och mycket logisk i sitt tänkande. Sunt ifrågasättande. Men samtidigt en väldigt varm person. Och medmänniska. Bakom den till synes något skrovliga ytan gömdes ett stort deltagande och förståelse. 

Seths sociala engagemang var stort. Mobitels årliga gåsmiddagar i ljust minne. Med hustru Eva som självklar värdinna och djupt engagerad i både förberedelse och genomförande. Såväl hög som låg såg det som en ynnest att få en inbjudan; från det mest oväntade håll kunde det komma en diskret signal att man var tillgänglig. Tillställningarna präglades av varmt skånskt kynne, blandat med stor humor från såväl värd som värdinna.

Seth gick i pension 1998. Hans betydelse för utvecklingen av mobiltelefonin i Sverige är odiskutabel. Tomrummet efter honom är stort.