Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sheri-hunnicutt/

Familj

Till minne: Sheri Hunnicutt

Docent Sheri Hunnicutt, Ekhagen, Stockholm, har lämnat oss efter en tids sjukdom vid en ålder av 77 år. Hennes närmaste är maken Nils-Ivar med familj.

Sheri föddes i USA. Hon tog en masterexamen i matematik vid University of New Mexico och forskade sedan inom områdena datalogi och lingvistik vid Massachusetts institute of technology, MIT, USA.

Vi träffade Sheri för mer än 40 år sedan på MIT, där hon tillhörde det historiska forskarteamet, som utvecklade text-till-talsystemet MITalk på 70-talet. 1978 arbetade vi tillsammans med Sheri under projektets slutfas. Resultatet kan fortfarande höras i text-till-talsystemet DECTalk som bland annat var Steven Hawkins röst.

Sheri kom att tillbringa den senare hälften av sitt liv i Sverige. Hon blev 1980 gästforskare vid institutionen för tal, musik och hörsel vid KTH och stannade sedan kvar till sin pensionering. På KTH arbetade hon med text-till-tal, speciellt uttalsregler och syntax. Hon bidrog i hög grad vid tillkomsten av våra dialogsystem med sin kunskap i lingvistik och dialoghantering.

Sheris ambition att göra forskningen tillgänglig för kommunikationshandikappade styrde mycket av hennes forskning. Talbaserade handikapphjälpmedel blev hennes fokus och hon ledde ett flertal projekt inom området. Hon utvecklade regler för Bliss-till-talomvandling  i ett hjälpmedel för symbolkommunikation för handikappade.

Sheri utvecklade också tidigt ett så kallat textprediktionsprogram för flera språk för att underlätta skrivandet för personer med rörelsehinder. I dag har alla en liknande funktion i sin mobil, som ger ordförslag då man till exempel skriver sms.

Förutom sin genomgripande vetenskapliga gärning var hon en mycket uppskattad vän och kollega som alltid engagerade sig i institutionens sociala liv. Med sin saxofon var hon en viktig komponent i institutionens orkester och hon var också en utmärkt pianist. Efter pensioneringen fick Sheri mer tid för svampplockning, långfärdsskridskoturer, sin kolonilott och sitt fritidsställe i Stockholms skärgård. Vi saknar henne mycket. 

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt