Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-07 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sigvard-marjasin-3/

Familj

Till minne: Sigvard Marjasin

Sigvard Marjasin, Örebro, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 91 år. Han efterlämnar sönerna Peter och Ola med familjer.

Vi vänner från Örebro län saknar Sigvard, som en mycket god, stimulerande och humanistisk människa. Uppväxt i ett arbetarhem på söder i Stockholm och upplevde där den tidens fattigdom. Därför blev det naturligt för Sigvard, att tidigt engagera sig, för att bidra till ett bättre samhälle. Att arbeta för demokrati, ekonomisk utveckling och jämlikhet blev hans livsgärning. Sigvard blev medlem i Socialdemokraterna och fick fler och tyngre uppdrag.

Signifikativt för honom var att engagera sig för andra. Vid bildandet av den judiska staten efter andra världskriget deltog han i stridigheterna för det som i dag är Israel. Som ordförande i kommunal kämpade Sigvard för kommunalanställdas löner, pensioner och arbetsförhållanden. Sigvard var stenhård när han företrädde medlemmarna, däremot var han blyg och hade svårt att tala i egen sak.

Som landshövding och länets företrädare gjorde han stora insatser vid bildandet av universitetet, tillkomsten av Mälar- och Svealandsbanorna liksom motorvägar. Allt detta är fundament för den positiva utveckling Örebro län i dag har.

Han engagerade sig också för länets företag. De som var oroliga när han utsågs till landshövding, blev hans stora supportrar.

Under landshövdingetiden togs han också i anspråk för nationella uppdrag, bland annat som ordförande i en Palmekommission.

Sigvard utsattes för ​ett st​ort mediedrevet​, men domstolen frikände honom på alla punkter. Han hade inte skott sig själv, utan enbart arbetat för länets bästa.

Sigvard lämnade Stockholm och blev en riktig örebroare. Han hade årskort på ÖSK:s matcher, spelade bridge och golf, deltog i föreningsliv och ägnade mycket tid åt sin gård i Lindesberg.

Vi örebroare påminns varje dag, när vi passerar slottet, om att det var Sigvard, som såg till det blev tillgängligt för oss alla. Tidigare var det kontorslokaler i slottet.

För några år sedan bildade han tillsammans med några vänner Örebro bordtennisseniorer, som i dag har drygt 100 medlemmar. Han var en uppskattad ordförande ända fram till sin död.

Vi, som var hans samarbetspartner och med tiden också blev nära vänner, kommer särskilt att sakna hans omtanke och generositet.

Liten till växten. 156 centimeter, men en rese som människa.

Vi saknar honom.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt