Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-siri-berg/

Familj

Till minne: Siri Berg

Den svenskfödda konstnären Siri Berg, New York, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 98 år. Hon är saknad av sönerna Jeffrey och Arthur, släkt och vänner. 

Jag kommer alltid att minnas Siri som en av de mest livsglada, känsliga och generösa människor jag någonsin har träffat. Det var som om hon såg världen och alla människor i samma förunderliga, och nästan självlysande färgskalor som hon själv skapade i.

Vid vårt första möte berättade hon upprymt om sin resa från Sverige som 19-åring. 1940 hade hon nämligen bestämt sig för att på egen hand åka till USA.

”När jag sa att jag ville åka till Amerika så ropade min mamma ’nej, nej nej!’. Men pappa förstod att det var rätt, han kände vilka tider det var och vilka tendenser som fanns i det sena 30-talet. Han sa ’du ska åka’.”

Jag frågade henne om hon tyckte att det varit svårt att slå sig fram som kvinna och konstnär. Hon svarade att det hade hon aldrig någonsin känt. ”Jag har bara arbetat!”

”Men däremot”, sa hon allvarligt, ”har det alltid varit svårt och utsatt att vara judinna. Det är också därför jag bor här, för att alla får vara här – jag älskar New York.”

Men hon kände sig som svensk, sa hon. Och förstod en del svenska, även om hon inte pratade själv längre. ”Och jag vet allt om kronprinsessan Victoria och prins Daniel!”

Siri Berg finns bland annat representerad på Guggenheim Museum i New York och på Moderna museet i Stockholm. Hennes konst har visats över hela världen och 2018 visades en större retrospektiv på Bonniers konsthall.

Siri Berg föddes 1921 i Stockholm. Efter att ha studerat vid institutionen för konst och arkitektur vid universitetet i Bryssel emigrerade hon till New York med en fraktbåt. Sedan 1960 arbetade hon heltid som konstnär. Hennes konst kännetecknas av geometrisk minimalism, abstraktion och, framför allt, färg. Siri undervisade i färglära vid Parsons School of Design i New York i över 30 år, och hon avslutade sin tjänst där vid 91 års ålder.

I mars 2019 öppnade hennes retrospektiva utställning kallad ”Statements” på den svenska ambassaden i Washington DC. Några månader efter vernissagen hörde Siri Berg av sig och undrade om hon kunde få skänka ett av sina verk till Sverige och den svenska ambassaden. Statens Konstråd beslutade att göra ett undantag från sin vanligtvis mycket restriktiva linje kring gåvor. Sedan en tid tillbaka hänger nu ”Desert”, från 1970, i ambassadörens vackra residens, mitt i Washington DC, och lyser, förunderligt.

Tack Siri, för allt du lärde oss att se!