Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sonja-herlin-1/

Familj

Till minne: Sonja Herlin

Som tidigare meddelats har Sonja Herlin, Stockholm, avlidit, tio dagar före sin 102-årsdag. Hennes efterlämnade är Tore, Anita, Susanne och Per Edwin Berger och Helene von Post, alla med sina stora familjer.

Sonja Herlin föddes i Malmö, varifrån hennes speciella ”r” kom. Sedan bodde familjen i Stockholm, där Sonja började i skolan. Det var Brummerska på Johannesplan, en skola som hon tyckte mycket om.

I hennes tidiga tonår flyttade familjen till Karlskrona, då fadern mariningenjören Tore Herlin blev chef för Karlskronavarvet. Efter flickskoleexamen där följde studier på Barlock i Stockholm och Sonja tjänstgjorde därefter på ett ritkontor i Karlskrona.

Redan som 19-åring gifte sig Sonja Herlin med Gunvald Berger. Efter två år föddes parets första barn, men innan dess hade Sonja hunnit med att gå på hushållsskola. När hon var 30 år hade hon fött sex barn – att vara både mamma och hushållschef klarade hon utmärkt. En tid bodde familjen, då med fyra barn, i Göteborg. Det var under andra världskriget och vardagen var fylld av både trivsel och allvar.

Familjen bosatte sig 1944 i Solsidan, Saltsjöbaden. Sonja deltog i de litteraturcirklar och musikaftnar som pågick i de många kulturella hemmen i Saltsjöbaden. Vänner som Ingalisa Munck och Cilla Johnson kom att betyda mycket hennes eget skrivande. 

Sonja började författa under den tid som hon sedan fick för sig själv, utflugen ur hemmet, frånskild och aktiv som seglare. Först med kåserier i båttidningarna På Kryss och Till Rors. Året 1967, innan hennes far dog, hjälpte hon honom att sammanställa den stora boken ”Herlinbåtar”, som blev en raritet. Tack var det långt senare bildade Herlinsällskapet kunde ett nytryck av denna bok komma till stånd. 

En ovanlig skicklighet bemästrade Sonja i sin förmåga att laga porslin. Det var fler än hennes närmsta som fick glädje av den färdigheten.

Sonja Herlin skrev många böcker, men de två som sammanfattar nöjesbåtens utveckling bör nämnas: ”Blå horisont” och ”Pionjärer vid ritbordet”.  Genom Kryssarklubben mötte Sonja sin käraste, sambon Bo Hård-Lindegaard. De fick 30 år tillsammans. Lagom före sin 90-årsdag fick hon en bostad i Fredhällshemmet, SVPH där hon upplivades av många aktiviteter såsom läsecirkel och teatergrupp.

Många vänner förutom Sonjas familj fanns vid hennes sida in i det sista.