Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sonja-herlin/

Familj

Till minne: Sonja Herlin

Sonja Herlin har avlidit 101 år gammal. Närmaste anhöriga är barnen Tore, Anita, Susanne, Per Edwin och Helene med familjer.

Sonja Herlin föddes den 15 juli 1917 i Karlskrona som yngsta dotter till Tore och Valborg Herlin. Hon växte upp i Karlskrona, Stockholm och sommartid på Ornö i Stockholms skärgård. 

Ornö var en fast och mycket älskad plats för Sonja under hela livet. Där lärde hon känna sin fars båtar, främst kanske Vega, men där fanns också roddbåtar, jollar och små segelbåtar som Juni förutom de som besökare till familjen kom med. Sonja var tidigt fascinerad av vad fadern sysslade med och det fanns uppenbarligen ett starkt band dem emellan.

Äktenskap och sex barn gjorde att engagemanget för sjölivet fick hållas ”privat” ganska länge, men småningom hjälpte hon sin far att utforma boken Herlinbåtar (1967). Härefter kom publikationerna allt tätare. Hon översatte ett par böcker från engelska. 

Sonja medarbetade i Svenska Kryssarklubbens skrifter, däribland årsskriften 1983, Blå horisont som sannolikt bidrog till att hon fick Kryssarklubbens förtjänsttecken i silver 1988. Hon värvades till redaktionen för Veteranbåten 1985, tog plats i styrelsen för Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar och tilldelas Hederspumpen 1990. Då hade hon skapat de konstruktörstavlor som fick en fortsättning i hennes böcker om svenska båtkonstruktörer Trendbrott (1993) och Pionjärer vid ritbordet (2000) som i sin tur bidrog till att hon blev hedersmedlem i Sveriges Yachtkonstruktörers Riksförening (SYR). 

Sonja var med om att bilda Herlin-sällskapet 2000, där hon var en mycket klok, inspirerande och aktiv hedersmedlem ända till slutet. I samband med Sonjas 90-årsdag instiftade sällskapet Sonja Herlins fond. Hon var ett levande lexikon när det gällde Tore Herlin och hans båtar. En fråga till Sonja gav nästan alltid positivt resultat.

Att hon också bemästrade konsten att segla till fulländning kan bevittnas i TV-programmen Ett frihetens instrument (1972) och Latitud (1999).

Sonjas betydelse för kunskapen om klassiska båtar och deras konstruktörer är betydande. Det är ett privilegium att ha fått lära känna henne, arbeta och umgås med henne.