Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-staffan-magnusson/

Familj

Till minne: Staffan Magnusson

Före detta justitierådet Staffan Magnusson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är dottern Susanna Österman med familj, dottern Charlotta Magnusson och sonen Fredrik Magnusson.

Staffan Magnusson var född i Malmö och avlade fil kand-examen 1960 och jur kand-examen 1962 vid Lunds universitet.

Staffan var en rikt begåvad person. Uppvuxen i ett prästhem bevarade han ett intresse för kyrkliga frågor genom hela livet. Hans studier vid Lunds universitet i litteraturhistoria och franska vittnar om hans intressen. Men framför allt klappade hans hjärta för musiken. Han var sedan studenttiden en framstående körsångare och senare sjöng han i Hägerstens motettkör. Hans sång firade triumfer i sällskapslivet. 

Det är emellertid som en utomordentligt skicklig jurist han främst kommer att bli ihågkommen. Efter examen arbetade han som tingsnotarie i Skåne, sökte sig därefter till Svea hovrätt och inledde en karriär som förde honom spikrakt till Högsta domstolen. Redan som hovrättsfiskal togs han i anspråk i Regeringskansliet. Han fick tjänstgöra som sakkunnig i Statsrådsberedningen med uppgift att granska förslag till nya författningar.

Staffan återvände sedan en kortare tid till Svea hovrätt där han blev assessor 1971. Samma år kom han tillbaka till Regeringskansliet och blev sakkunnig på justitiedepartementet. Det var framför allt civilrätt som Staffan därefter kom att ägna sig åt.  I justitiedepartementet avancerade han snabbt och blev rättschef 1977. Han utnämndes 1983 till justitieråd i Högsta domstolen där han blev avdelningsordförande 1988. Han pensionerades från domstolen 2003.

Staffan hade ett mycket stort antal extra uppdrag. Han var bland annat ordförande i reklamationsutredningen, kreditupplysningsutredningen och produktsäkerhetsutredningen. Han var också ordförande i Riksdagens valprövningsnämnd och Stockholms handelskammares responsaavdelning. Han blev dessutom flitigt anlitad som skiljeman.

Hans många och skiftande uppdrag vittnar inte bara om hans skicklighet som jurist utan också om en enorm arbetskapacitet parad med en social kompetens som gjorde honom uppskattad som arbetskamrat. Staffans humor och slagfärdighet skapade en trevlig stämning i alla sammanhang där han var verksam.

Vi är många både inom juridiken och inom andra verksamheter som kommer att sakna Staffan men vi bevarar honom i det ljusaste minne som chef, vän och föredöme.