Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-staffan-stenkula/

Familj

Till minne: Staffan Stenkula

Docent Staffan Stenkula, Örebro, har avlidit i en ålder av 82 år. Närmast anhöriga är hustrun Gunilla samt tre barn med familjer. 

Rätta artikel

Staffan Stenkula genomgick sin ögonspecialistutbildning i Uppsala under professor Gunnar von Bahr. År 1966 kom han till Örebro där professor Ragnar Törnquist då var chef. Tillsammans lade de grunden för att ögonkliniken i Örebro skulle bli ett framstående centrum inom näthinnekirurgi.

På 1970-talet utvecklade Staffan Stenkula den avancerade mikrokirurgiska vitrektomi-tekniken och var en av de första i Sverige som opererade diabetiker som var blinda på grund av glaskroppsblödningar.

Staffan Stenkula disputerade 1984 med: ”Fotokoagulation av diabetes retinopati, multicenterstudie i Sverige”. Han jämförde laserbehandling på ena ögat med det obehandlade andra ögat, och kunde visa på en utomordentlig läkningseffekt av laserbehandlingen för att förebygga diabetesrelaterade komplikationer. 

Staffan Stenkula var med sin energi och framstående pedagogiska förmåga under många år ett föredöme för många svenska ögonläkare. Han var en lysande föreläsare som spred kunskap om kirurgisk behandling av näthinnesjukdomar. Många ögonläkare kom till Örebrokliniken för att få se och lära sig den nya tekniken. Staffan Stenkula var en innovativ ögonkirurg och införde nya behandlingsmetoder som operation av näthinneavlossning under mikroskop och användning av silikonolja vid svår näthinneavlossning.

Under åren 1988–991 var Staffan Stenkula klinikchef i Örebro och organiserade ett flertal ögonmöten, efterutbildnings och SK-kurser tillsammans med klinikens läkare. 

Vi minns också hans äkta engagemang och medkänsla i mötet med alla sina patienter. Staffan Stenkula hade en aldrig sinande övertygelse att till varje kliniskt problem fanns en lösning.

I fikarummet på avdelning 49 utbyttes många idéer och fördes livliga diskussioner kring aktuella kliniska problemställningar. Staffan var i mittpunkten av diskussionen.

Otaliga var de servetter där ofta Staffan ritade och skissade nya idéer och lösningar på kirurgiska problem.

Vi hoppas att Staffan Stenkulas positiva, pedagogiska och engagerande anda fortsätter att prägla medarbetare vid ögonkliniken i Örebro.