Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-stefan-bage/

FAMILJ

Till minne: Stefan Båge

Vår bäste vän, Stefan Båge, Värmdö, har efter en lång tids sjukdom stilla insomnat i en ålder av 82 år. Närmast anhöriga är livskamraten Kerstin Fahlskog och sönerna Joakim och Christofer med familjer.

Stefan miste tidigt sin mamma i en tragisk bilolycka. Dottern och de fyra sönerna drabbades hårt. Stefan fick börja på internatskola i Sigtuna. När vi möttes hade han, några år äldre, redan anträtt de många äventyrens vuxenliv. Han hade just kommit hem efter att ha ”diskat sig” över Atlanten på M/S Gripsholm, för att kryssa i Västindien med förmögna amerikaner.

Arbetet i personaldisken till däcksteward i första klass visade tidigt på överlevnadsförmåga. Han var en erfaren ung man. Vi andra gick i realskolan.  Hemkommen med Gripsholm köpte han en vacker R-sexa. Främst älskade han att delta i eskaderseglingar med många båtar anförda av kända män med havskryssare. Taifun, den minsta i flottan, blev ungdomsbåten omdöpt till ”Nattsexan” på vilken de yngre trängdes för att få plats. Så här höll han på år ut och år in. Östersjön byttes mot Atlanten, Västindien, Brasilien. Navigare necesse est!

För sitt morsarv åker han till Mannheims handelshögskola där han bedrev det berömda studentlivet med förbrödringen mellan de tyska och utländska studenterna. En dag ringde Stefan. ”Jag har hyrt ett chalet i Verbier! Kom ner!” Gjort! Stefan agerade villigt skidlärare, en roll som han gärna tog på sig allt eftersom nya resor arrangerades med en allt större vänkrets, senare med fruar och barn. Det gjorde han så bra med hjälp av sina blå oskyldiga ögon som lyste av vänlighet och sin medfödda sociala begåvning.

Stefan blev en föreningsmänniska som älskade Timmermansordens middagar iförd frack. Som medlem i Muf propagerade han för att bära fluga till kavajen. En markör att våga vara lite egen. Medlem i Nackas kyrkoråd, ofta kyrkvärd, aktiv i Rotary är andra exempel. Vår vän som alltid blev så uppskattad för sitt öppna och omslutande sätt. Ofta ville han testa vännernas humorgränser med en faiblesse för practical jokes. I Stefan fanns ingenting ont. Med ungdomar trivdes han allra bäst. Vår evigt ungdomlige vän.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt