Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 11:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-stefan-balint/

Familj

Till minne: Stefan Bálint

Stefan Bálint, Malmö, har avlidit i en ålder av 74 år i sviterna av en svår cykelolycka. Närmaste anhöriga är hustrun Karin och från tidigare äktenskap döttrarna Miriam och Sarah med familjer.

Stefan växte upp i Malmö. Hans familj var ungerskbördig och tre år gammal förlorade han sin far, som var ingenjör.

Stefan utbildade sig till psykolog och var en av de svenskar som på 1970-talet tog initiativ till att skånska psykologer och läkare kunde gå sin psykoanalytikerutbildning i Köpenhamn. Han blev utbildningsanalytiker och en uppskattad handledare och lärare. Under 1990-talet var han ordförande för Dansk psykoanalytisk selskab.

Stefan hade ett internationellt engagemang och ledde kliniska fallgrupper vid europeiska konferenser. Många vittnar om Stefans värme och det personliga engagemang som präglade hans arbete som handledare och psykoanalytiker i södra Sverige.

I början av sin karriär blev han en av professor Lennart Kaijs adepter. Kaij introducerade Balintgrupp-metoden i Sverige. Balintgruppen syftar till att ge läkare insikter och redskap för att hantera det komplicerade samspelet mellan läkare och patient. Stefan ledde Balintgrupper och initierade utbildning av Balintledare. Det säger mycket om Stefans person och professionella kaliber att han – en psykolog – lyckades få så många läkare intresserade av att fördjupa sig i läkar-patient-relationen.  

Som motvikt till sitt djupa yrkesengagemang fann han rekreation på Österlen tillsammans med sin hustru Karin. Många är vi som minns Stefans vackra foton från deras promenader i Stenshuvuds vackra bokskogar och havet vid Rörums Å. 

Stefan var varm, jordnära och djupsinnig med en stor portion uppskattad humor. Han hade den ovanliga förmågan att träda i en nära och respektfull relation till dem han samarbetade med, att lyssna och förmedla sin förståelse på ett sådant sätt att det vidgade perspektiven och hjälpte läkare, psykoterapeuter och patienter att bli bättre versioner att sig själva, professionellt och privat.

Stefan Bálint var vid sin plötsliga död fullt yrkesverksam. Hans bortgång har skapat djup förstämning. Nordisk psykoanalys och Balint-verksamheten i Sverige har förlorat en central gestalt. Många av oss har nu att sörja en högt uppskattad kollega och kär vän.