Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-stein-bendixen/

Familj

Till minne: Stein Bendixen

Ingenjör Stein Bendixen, Stockholm, har avlidit i en ålder av 90 år. Närmast anhöriga är barnen Thomas, Christine och Martin med familjer.

Rätta artikel

Steins uppväxt i Molde, Norge, och hans ungdomsår, präglade honom för livet. Han var tonåring under den nazistiska ockupationen. Efter studenten gjorde han militärtjänst som pilot, och lämnade sedan Norge för arbete i Kanada. Där var han utsättare för uranprospektering – ett liv helt på egen hand i tält, flygsläppt burkmat och med björn som närmsta granne. 1956 kom Stein till Stockolm för studier. Han blev ingenjör 1958 och fick arbete på konsultföretaget VBB Vattenbyggnadsbyrån (numera Sweco). 

Snart blev Stein utlandsstationerad som teknisk kontrollant för stora byggprojekt. I Egypten 1962 gällde det lyftning av templen i Abu Simbel, och i Jordanien 1964–67 och Kuwait 1968-70 VA-ledningsnät i gator och vägar. Stein tog med hustru Karin och barn. I Abu Simbel kröp Thomas i 50-gradig värme på flodbåten, i Amman föddes Christine, och i Kuwait Martin. I Amman var Stein och jag kollegor, och blev vänner för livet.

Stein Bendixen arbetade i länder helt olika Sverige. Arbetet var tufft i många avseenden. Entreprenörer fick snabbt respekt för Stein – ”här gäller hög kvalitet – Bendixen sätter man sig inte på”. 1974–75 arbetade Stein med vattenprojekt, först i Brasilien och sedan i Botswana, där också jag var med. 

1978 mottog Stein Bendixen en internationellt meriterande utmärkelse från USA:s ingenjörsförening ASCE för sin uppfinning Skruven – årets mest värdefulla bidrag till miljöteknikbranschen, enligt föreningen. Skruven, en insats i regn- och avloppsrör för utjämning av stora flöden efter kraftiga regn, gör det möjligt att använda mindre rördimensioner och därmed kraftigt minska kostnader. 

I flera år var Stein VBB:s konsult åt Televerket och Stockholms kranskommuner. Han arbetade också åt den norska staden Gjövik, där jordbrukets spridning av kemiska bekämpningsmedel hotade miljön i sjön Mjösa.

Efter sin pensionering reste Stein ofta med sin familj. Efter Karins bortgång för 15 år sedan tog han upp gamla och nya hobbyer med förbluffande resultat. Han målade och snidade i trä med motiv från Molde eller vikingatid, släktforskade och skrev underfundiga dikter om livet. 

Stein följde sina barn och barnbarn med glädje – det har gått dem väl. 

Stein Bendixen var en man med sällsynt resning och välvilja. Det har varit ett privilegium att vara kollega och vän med Stein.