Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sten-canevall/

Familj

Till minne: Sten Canevall

Bildläraren Sten Canevall, Stockholm, har avlidit i en ålder av 63 år. Närmast anhöriga är sambon Ulrika, hans två söner Matteus och Mauritz.

Sten växte upp med sin mor Ingalisa i Falun. Moderns arbetsplats var landstingskansliet. Ensambarnet Sten besökte ofta sin mor på jobbet, vilket inte var vanligt på den tiden. 

Stens och mina vägar korsades hösten 2007 på Lillholmsskolan i Vårberg. Han var anställd på ett projekt med det underbara namnet Fantasifabriken. När fabriken lades ner blev han i stället Lillholmsskolans bildlärare.

Redan vid vårt första möte fann vi att vi både kom från Falun, hade gått på Västra skolan och haft samma bildlärare. Vår gemensamma bildlärare var precis som Sten en man som var hängiven sitt ämne. Jag vet inte om Sten var medveten om att han gick i vår bildlärares fotspår.

Sten var en mycket unik kollega. Han ville att det eleverna gjorde i hans ämne – gärna i samarbete med andra ämnen – skulle nå en bredare publik. Det är ingen överdrift att det var han som satte Lillholmsskolan på kartan. Han var fullständigt orädd med att kontakta myndigheter, museer och medier. Listan på alla projekt skulle kunna bli hur lång som helst, här några exempel. 

Visdom i marmor och graffiti, projekt med Medelhavsmuseet. Kliv in i konsten, ett samarbete med Nationalmuseum. Sista utställningen blev en utställning i Nationalparkens hus i Tyresta nationalpark. Sök efter Stens namn på Youtube där finns fina kortfilmer gjorda av eleverna. Han hade ofta huvudrollen. 

Sten var orädd och påfallande säker i sin lärarroll. I bildsalen öppnades en ny värld: den kreativa världen där inget är omöjligt. Fredagar efter klockan 14.30 höll Sten bildsalen öppen. Musiken flödade, eleverna jobbade och Sten höll på med sina saker, om han inte stod och gräddade muffins. Nu är det tyvärr slut med muffinsbak, Fantasifabriken är borta för alltid. Vem ska nu vara Lillhomsskolans ambassadör?