Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sten-swanstrom/

Familj

Till minne: Sten Swanström

Överläkare, neonatolog, PhD Sten Swanström, Eskilstuna, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är makan Karin, samt barnen Per och Urban, barnbarn och syster.

Vår varmt uppskattade arbetskamrat och vän Sten var en av pionjärerna inom svensk vård av nyfödda. Han kom till Mälarsjukhuset i Eskilstuna 1989 där han grundlade och utvecklade en neonatologiverksamhet av mycket hög kvalitet. Han var mån om att kliniken skulle vara med i forskningsstudier, och detta är också något som lever kvar. 

Under åren 1969–1971 tjänstgjorde Sten som underläkare på Vanderbilt University hos professor Mildred Stahlman – en legendarisk neonatolog, som blev lite av en förebild för Sten i sitt outtröttliga engagemang för de förtidigt födda barnen.

Därefter tjänstgjorde Sten på neonatalenheterna i Uppsala och Umeå innan han styrde kosan söderut med sin Karin och de två sönerna. 

Vi kollegor har nog aldrig träffat en så entusiasmerande och hängiven barnläkare och neonatolog som Sten Swanström. Stens ledstjärna var att alla barn skulle få sin chans och den bästa behandlingen. Sten hade till och med sin egen personliga sökare aktiverad dygnet runt för att snabbt kunna komma in till sjukhuset och göra en insats för något sjukt nyfött eller för tidigt fött barn. 

Utöver arbetet var golfspelandet Stens glädje i livet. Under somrarna spelade han mest i Tylösand där familjen har sommarhus, men också i Eskilstuna med omnejd. Men mest av allt omhuldade Sten den kära familjen med hustru Karin i spetsen tätt följd av ”grabbarna”, lillasyster Boel Catharina som trots att hon bor i Kalifornien hade en nära relation med Sten och nu fortsatt med familjen. 

Sten var i sanning oerhört levnadsglad, humörfrisk, snäll och humoristisk.

Sten Svanström levde som han lärde under hela sitt långa yrkesliv - han var de de minsta barnens största förkämpe!

Tack Sten. För alla stunder av allvar, skratt, all oändlig entusiasm och kunskap som du generöst låtit spilla över på oss.

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt