Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-stig-johansson/

Familj

Till minne: Stig Johansson

Stig Johansson, Ronneby har avlidit vid en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är hustrun Taisa, barnen Sten och Eva med familjer samt brodern Ulf med familj.

Stig föddes i Söderåkra och växte upp i en företagarfamilj. Familjen ägde ett sågverk och Stig fick tidigt prova på olika sysslor i företaget. Efter avslutad realskola fullgjorde han en skogs- och träutbildning i Falun. 

Efter några år i familjeföretaget fick Stig jobb hos Kocks i Trelleborg, en på den tiden betydande bygghandel. Därefter tjänstgjorde han på Trolle Ljungbys sågverk i Gualöv.

År 1965 sökte kompanjonerna Herbert Geijer och Henning Andersson en platschef till sin gemensamt ägda listfabrik i Ronneby. Kompanjonerna hade ett år tidigare köpt företaget i form av ett konkursbo och var i stort behov av någon, som kunde ansvara för och utveckla verksamheten.

Stig var 29 år och kände sig mogen för större uppgifter. Han fick jobbet. Herbert och Henning var väldigt nöjda med att ha lyckats knyta Stig till företaget.

När Stig hade kommit till GA-List påbörjade han sitt arbete med stor entusiasm och hans gedigna träkunskaper kom väl till pass. Parallellt med arbetet att knyta viktiga kunder till företaget arbetade han intensivt med att hitta leverantörer av kvalitetsråvara i Norrland och i Finland. Han blev speciellt lyckosam i Finland och hans affärsresor dit var många och långa. Under en av dessa resor träffade han sin Taisa och de blev snart ett par. Stig knöt, med sitt vinnande sätt, många vänskapsband i träbranschen i Sverige, Finland och Norge.

Efter 21 års arbete på GA-List, som under Stigs tid utvecklats till en betydande kvalitetsleverantör av byggnadslister, tog han steget till att bli sin egen och lämnade företaget. Stig bedrev sedan framgångsrikt handel med trävaror i sitt företag Stig Johansson Trävaru AB fram till sin pensionering och även senare. Stig var en gudabenådad affärsman och älskade att göra affärer.

Men det var inte enbart arbete och affärer i Stigs liv. Jakt och fiske var hans stora fritidsintressen. Han var den mest entusiastiske av alla jaktgäster vi bjöd in till våra älgjakter i Småland.

Det har varit en ynnest att ha fått arbeta tillsammans med Stig och ha fått vara en del av hans vänkrets i många år.

Saknaden är stor och våra tankar går till Taisa, Sten och Eva med familjer.