Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-10 20:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-stig-malm/

Familj

Till minne: Stig Malm

Som meddelats har tidigare LO-ordföranden Stig Malm, Solna, gått bort i covid-19, 79 år gammal. Hans närmaste är döttrarna Heléne och Maria samt barnbarn.

Med Stig Malms bortgång, LO:s ordförande mellan 1983–93, har svensk arbetarrörelse förlorat en av sina skickligaste debattörer. Han kunde vara sylvass i kommentaren om så behövdes, rapp, kvicktänkt och hade humor. Han var en färgstark LO-ordförande, slagfärdig, dråplig och ibland rent brutalt rak i sin formuleringskonst, men alltid med de enskilda medlemmarnas bästa för ögonen.

Det var alltid en glädje att samtala med Stig Malm. Han stack aldrig under stol med sin uppfattning. Lika orädd som han var för att ta strider lika dråplig kunde han vara i sin beskrivning av verkligheten. Han vågade som få ledande personer i offentliga livet ge så raka, intressanta och levande interiörer från vad som verkligen hade hänt bakom fasaderna.

Många av Stig Malms beskrivningar har blivit klassiker. Ordet finansvalp lever fortfarande kvar. Vi som var med minns väl hur han i den strid med finansministern K-O Feldt som kom att kallas ”Rosornas krig” läxade upp de socialdemokratiska riksdagsledamöter som vek sig inför trycket från finansen och menade att de uppförde sig som ”skållade råttor”. Trots sina ibland hårda ord hade Stig Malm samtidigt stor förståelse för näringslivets villkor och en bergfast övertygelse om värdet i en av rättvisa genomsyrad fördelningspolitik.

Med sin bakgrund i ett arbetarhem i Sundbyberg och erfarenheter från att som sextonåring ha börjat arbeta på en mekanisk verkstad, för att sedan utbilda sig på yrkesskola till instrumentmakare, bar Stig Malm med sig en djup känsla för arbetarrörelsen och socialdemokratins värderingar och behovet av att utveckla och hålla dem levande. Han var starkt kritisk till nedrustningen av utbildningen inom fackförbunden och partiet, han såg det som ett misstag som skulle få stora konsekvenser på sikt för hela arbetarrörelsen.

Efter att ha lämnat rampljuset i LO fortsatte Stig Malm att engagera sig i politiken, nu som en drivande och uppskattade kommunpolitiker i Solna. Sin slagkraft och förmåga att ta debatter visade han i kommunfullmäktige och var som sådan även respekterad av politiska motståndare.  Med Stig Malm har en genuin företrädare – och working class hero – för svensk arbetarrörelse gått ur tiden.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt