Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 07:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-stig-rundqvist/

Familj

Till minne: Stig Rundqvist

Professor emeritus i fasta tillståndets kemi Stig Rundqvist, Uppsala, har avlidit i en ålder av 91 år. Han efterlämnar makan Viola och barnen Elisabet och Per Olof med familjer. 

Stig Rundqvist växte upp i Hagaström utanför Gävle. Han avlade studentexamen vid Gävle högre allmänna läroverk våren 1946, och skrevs in samma höst vid Uppsala universitet. Stig engagerade sig i studentlivet och var andre kurator på Gästrike-Hälsinglands nation 1952. Studier i matematik, fysik och kemi ledde fram till en filosofie kandidatexamen 1953.

Efter grundexamen påbörjade han sin forskarkarriär i oorganisk kemi med att framställa och bestämma kemiska sammansättningen och strukturen hos nya föreningar mellan övergångsmetaller och icke-metallerna bor och fosfor. Dessa forskningsarbeten lade grunden inte bara till doktorsavhandlingen 1962, utan blev till ett livsverk när forskningen utökades till att omfatta också andra icke-metaller.

Många av hans nya föreningar visade sig ha intressanta fysikaliska egenskaper och Stig lade, tillsammans med forskarkollegor i fysik, teknik och teori, grunden till dagens framgångsrika gränsöverskridande forskning inom materialområdet. Otaliga var inbjudningarna till internationella konferenser och seminarier där de senaste forskningsresultaten kunde presenteras.

Stig var en mycket populär och tålmodig forskningshandledare, och eftermiddagarnas fikaraster övergick ofta i informella seminarier fram till sen kvällstid. Flertalet av hans licentiater och doktorer anställdes inom näringslivet. De återkom gärna till Stig, även efter många år i näringslivet, för konsultation och diskussion. Stig var också en aktiv och uppskattad ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Vetenskapssocieteten i Uppsala.

De sista åren före pensioneringen innehade han uppdraget som dekan för den kemiska sektionen vid matematisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Vi gamla kolleger och vänner från kemiska institutionen vid Uppsala universitet minns Stig för hans utmärkta forskning, goda samarbetsförmåga och humor.