Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 21:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sune-andersson/

FAMILJ

Till minne: Sune Andersson

Min bror Sune Andersson, Stockholm, har avlidit i sviterna av covid-19 i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är hustrun Karin Brodén Andersson, barn och barnbarn samt systern Gunnel Borgegård och brodern Stig Andersson.

Sune föddes i Umeå och kom som treåring till Frösön. Efter avslutad folkskola började han jobba på Televerket i Östersund, och var kvar där fram till 17 års ålder. Han påbörjade sedan studier vid Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa och senare ytterligare ett år på Forsa folkhögskola.

Sune intresserade sig för människor som behövde stöd på olika sätt. Detta ledde honom till en utbildning på Kristinehamns socialskola och därefter till socionomprogrammet på Stora Sköndal i Stockholm. Han tog socionomexamen 1973.

Sune gifte sig med Karin 1970 och fick fem barn varav fyra är kvar i livet. Paret bosatte sig i Stockholm. Under de senaste 17 åren har familjen haft ett ”smultronställe”, Svinsjö gård i Gnesta. I Mariefred fann de också en god gemenskap i Munkhagskyrkan.

Sune var först anställd i Stockholms kommun och sedan som föreståndare för Ebeneserkyrkans sociala mission vid Mariatorget. Församlingen hade en social ambition att få kontakt medmänniskor vid torget som i många fall var missbrukare och ensamstående. Ett kontaktnät byggdes upp och en social stiftelse skapades under Sunes ledning med ett behandlingshem i Norrtälje.

Sune nöjde sig dock inte med att jobba ”8 till 5” utan var också ute på gator och torg kvällstid för att skapa kontakter. Många kom fram till kafévagnen för att prata. Sune hade ett levande engagemang för att sprida hopp till de som var på ”livets skuggsida”.

Sedan den sociala stiftelsen lagts ned efter blev Sune lärare på Sköndalsinstitutet för blivande socionomer. Han startade också en egen firma för att ta sig an olika grupper i samhället och ge handledning. Sune var också anlitad som föredragshållare i sociala frågor. Han var inte rädd att anta nya utmaningar och hade en entreprenörsanda.

Under de sista fem åren var Sune volontär som ledare av livsberättargrupper på Stora Sköndals äldreboende. Sunes glada humör och berättarglädje spred god stämning till de äldre som behövde uppmuntran.

Sune var en mycket social person som kunde prata med alla. Han satte färg på sina berättelser och lockade till många skratt. Sune var mycket generös och hade alltid en öppen famn. Han lämnar ett stort tomrum efter sig och många kommer att sakna honom.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt