Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sune-zachrisson/

Familj

Till minne: Sune Zachrisson

Sune Zachrisson, Vadstena, har avlidit strax före sin 88-årsdag. Närmast anhöriga är hustrun Julia och barnen i ett tidigare äktenskap, Torun, Björn, Ylva och Olof med familjer.

Sune växte upp i Vadstena, där han redan som 14-åring började guida turister, ett företag som redan under skoltiden utvidgades med flera anställda. Tidigt deltog han också i byggnadshistoriska undersökningar, och blev känd för upptäckten att i klostret ingår ett äldre kungapalats. 

Efter studier i Uppsala blev han fil lic på en avhandling om medeltida rådhus (tryckt 2002). Vid Riksantikvarieämbetet genomförde han med sin organisatoriska och diplomatiska förmåga en omfattande utbyggnad av ämbetets fornvårdsarbeten.  

Som landsantikvarie ledde Sune Västerbottens museum under den enastående storhetstid då museet blev förebild för museer i hela Sverige. Samtidigt ledde han och tre kolleger kampen mot en utredning, som hotade länsmuseernas verksamhetsmöjligheter. Tillsammans skrev de debattboken ”70-talets museum”.   

Därefter blev Sune stadsantikvarie i Stockholm, där han lade grunden för Stadsmuseets långvariga och unika inflytande på stadens byggnadsplanering.

Som styresman för Nordiska museet arbetade Sune för att stärka museets ställning som samverkanspart till landets övriga kulturhistoriska museer, och försvarade med framgång museets ställning som självständig stiftelse. 

Under tiden ägnade han sig alltmer åt museets gods Julita i Sörmland, med kulturhistorisk och naturvetenskaplig expertis som kom hela landet till godo, med genbanker för äpplen och andra odlingsväxter, återigen ett exempel på Sunes oförskräckta sätt att bana nya vägar.

Som pensionär återvände Sune till Vadstena, med betydande insatser som forskare och popularisator. Vi minns honom med saknad, hans vänsällhet, målmedvetenhet och initiativförmåga.