Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 22:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-svein-erik-tronstad/

Familj

Till minne: Svein-Erik Tronstad

Överläkare Svein-Erik Tronstad, Mariestad, specialist i obstetrik och gynekologi, har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 80 år. Närmast anhöriga är hustrun Kerstin, barn och barnbarn.

Svein-Erik anställdes 1973 vid kvinnokliniken på det då nybyggda Kärnsjukhuset i Skövde. Han arbetade på kliniken under 45 års tid. Hans bidrag till klinikens utveckling var mångfacetterad. 

Svein-Erik var en skicklig fertilitetskirurg. Han introducerade nya operationstekniker samt de senaste instrumenten som underlättade och förbättrade den gynekologiska kirurgin. Hans alltid aktuella kunskaper inom specialiteten delade han med sig av på ett inspirerande och kreativt sätt.

När titthålskirurgin utvecklades från korta diagnostiska ingrepp till mer tidskrävande operativa åtgärder intresserade han sig för ergonomi. Operatörer filmades och ergonomisk analys ledde till omdisponering av monitorer och inlärning av mindre ansträngande hantering av instrument. Det blev ett sätt att förebygga belastningsskador hos opererande läkare och operationssköterskor. 

Svein-Erik var en underhållande sällskapsmänniska och en humoristisk historieberättare. Hans gedigna kunskaper om viner fick vi ta del av på generösa kalas. 

En fantastisk människa har levt färdigt sitt liv. Våra tankar går till de anhöriga i denna saknadens stund. Tack för att du fanns Svein-Erik, du var allas vår mentor.