Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sven-ahlgren-1/

Familj

Till minne: Sven Ahlgren

Översten Sven Ahlgren, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 94 år. Närmast anhöriga är döttrarna Cecilia och Christina med familjer, samt många vänner.

Sven Ahlgren föddes Viby socken, Östergötland. Han växte upp under enkla förhållanden och måste avsluta skolan efter endast 7 år.

1939 började Sven arbeta på Spångholms bruk. Arbetet var bland annat att packa snökedjor i tygpåsar. Lönen var 30 öre per timme och arbetsdagen lång.

1942 fick Sven anställning som volontär vid dåvarande luftvärnsregementet A 10 i Linköping. Ganska snart växlade han över till den tekniska sidan och utbildade sig till instrumentmekaniker och 1947 utnämndes han till armétekniker.

1948 flyttade han till Lv 3 i Stockholm. Här började han vid sidan av heltidsjobbet studera på kvällstid på 4-årig teleteknisk linje vid Tekniska institutet.

Efter ingenjörsexamen anställdes han 1952 som ingenjör vid dåvarande Kungliga Arméförvaltningens Verkstadsbyrå och 1958 blev han byråingenjör vid vapenavdelningen. 1962 anställdes Sven som arméingenjör med placering som regementsingenjör vid Lv 7 i Luleå. 

1963 blev han vapeningenjör vid Materielinspektionen (MI) i Stockholm. 1977 blev han chef för MI och utnämndes till överste och var MI trogen, med några kortare avbrott, fram till pensioneringen 1985

Direkt därefter anställdes Sven som internrevisor på Försvarets materielverk där han blev kvar tills sin andra pensionering 1990. Sedan arbetade han som mycket uppskattad konsult ytterligare ett antal år.

Sven var mycket aktiv i flera kamratföreningar.

Sven var en gentleman av rang. Han var en mycket god och omtänksam kamrat, med mycket humor, som gladde hans många vänner både under arbete och fritid.

Trevliga middagar i goda kamraters sällskap uppskattade han mycket.

Fritiden tillbringade Sven helst i sin stuga på Östgötaslätten, där han umgicks med sina döttrar och barnbarn.

Vi arbetskamrater och vänner minns Sven som en varm, generös och fin kamrat och vän.