Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sven-ahlgren/

Familj

Till minne: Sven Ahlgren

Sven Ahlgren, Stockholm, har avlidit i en ålder av 94 år. Han efterlämnar döttrarna Cecilia och Christina med familjer.

En god vän har lämnat oss. Sven Ahlgren har haft förmånen att leva ett långt och innehållsrikt liv med bibehållen intellektuell skärpa. Sven hade sina rötter i Gottlösa, Mantorp, Östergötland. Efter folkskola där började han arbeta på Spångsholms bruk med spiktillverkning.

År 1942 mitt under brinnande krig började han 17 år gammal sin militära bana på A 10 Linköping, som sedan övergick i Kungliga Östgöta luftvärnsregemente Lv 2. Hans militära inriktning var volontär, det vill säga anställd på treårsavtal. Lönen var 50 kronor i månaden och fritt vivre! Av dessa sattes 15 kronor in på ett sparkonto att ha när anställningen upphörde.

Sven var tekniskt intresserad, och blev kommenderad till Tygförvaltningsskolan, Stockholm belägen på Götgatan 66. Tygförvaltning var allt annat än ”tyg”, som var en tidig benämning på försvarsmateriel. Svens inriktning var instrumentmekaniker, med skolutbildning och beställningsmannautbildning varvat med tjänstgöring ute i landet på olika regementen.

Sven var en skicklig tekniker och hade ambitionen att avancera inom yrket. År 1948 började han sina studier på kvällstid vid Tekniska institutet Nybrogatan 8. Fyra kvällar i veckan, som senare blev fem kvällar, samt lördagseftermiddagar. Under denna intensiva tid bildade Sven också familj.

I huvudsak var han trogen Stockholm under alla år. 

Sven medverkade i boken om ”Luftvärnet vid millennieskiftet” (2012 ) samt som huvudförfattare i ”Kungliga Östgöta luftvärnsregementets kamratförenings historia” (2016). Där imponerades övriga medarbetare av Svens fantastiska minne för händelser och årtal.

Under åren 1997–2008 var Sven, ordförande i Lv 2 kamratförening.

Som person var Sven mycket ambitiös, och målmedveten. Han var en riktig ”långvägare”, som slutade sin yrkeskarriär med att vara chef för materielinspektionen vid Försvarets materielverk och överste i Arméns tekniska kår.

Vid inspektioner brukade Sven Ahlgren avsluta med orden: ”Lycklig endast den kan skattas som gyllene regel minns värdera det som finns och inte enbart det som fattas”!

Våra tankar går till Cecilia och Christina med familjer.