Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 18:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sven-arvedson/

Familj

Till minne: Sven Arvedson

Sven Arvedson, Sundbyberg, har avlidit i en ålder av 94 år efter en kort tids sjukdom.  Närmast anhöriga är barnen Christer, Per-Olof, Eva, Erik och Kjell med familjer.

Sven och hans tvillingbror Gösta föddes 1925 på Väddö. Deras mor dog snart efter deras födelse. Fadern Johan Karlsson, som redan hade fem barn, sökte då ett annat hem för sina små pojkar. Så kom de att bli adopterade av våra föräldrar. De blev våra storebröder när vi föddes drygt 10 år senare.  

Familjen bodde under Svens uppväxt i Lidingö, Kramfors, Ålsten och Sundsvall. Sven blev tidigt engagerad i Frälsningsarmén. När han 1948 examinerades från Krigsskolan placerades han i Visby. Efter en tid valde han att arbeta inom mentalvården, först i Visby sedan i Sala. 

I slutet av 1950-talet tog Sven kontakt med sin biologiska familj, som tog emot honom med stor glädje. Han berättade gärna om det känslosamma mötet med sin pappa Johan Karlsson som med tårar i ögonen stod på förstukvisten och tog emot honom. Sven fick nu kontakt med syskon och halvsyskon som han inte känt tidigare.

Vid sidan av sitt arbete utbildade sig Sven till sjuksköterska och blev anställd först vid Björstorps behandlingshem och sedan på sjukhuset i Hässleholm. Han blev änkling 1970 då hans hustru Margareta avled. Senare mötte han åter Sigrid, som han känt redan under ungdomsåren. Sven och Sigrid gifte sig 1973 och levde sedan tillsammans i 47 år. 

Svens sista arbete blev en viktig uppgift i Frälsningsarméns tjänst då han fram till sin pensionering var ansvarig för Värtahemmet. Sven var angelägen om att få leva längre än Sigrid av hänsyn till henne. Så blev det också. Sigrid avled 2019 och den 19 april gick Sven bort efter bara åtta dagar med covid-19.

Vi är många som sörjer Sven: syskon, syskonbarn, barn, barnbarn, barnbarnsbarn och många vänner. Han var ett föredöme för oss genom sin spontana värme och vänlighet, sin medmänsklighet, sitt oändliga tålamod och – icke att förglömma – sin varmhjärtade humor.