Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sven-g-hansson/

Familj

Till minne: Sven G Hansson

Sven Gunnar Hansson Näsby Park, ekonomichef i PK-banken, i dag Nordea, har lämnat oss i en ålder av 82 år. Han efterlämnar hustru Zari och barn i tidigare äktenskap.

Sven var en aktiv, engagerad ekonomichef i en tid då banksystemet stöptes om. Egentligen var rollen som ekonomichef på den tiden dubbel i meningen att han både skötte bankens bokföring och rollen som controller. Denna senare uppgift innebar att ta fram faktaunderlag för strategiska beslut. Han placerade sig sålunda alltid i stormens öga! Precis som den erfarne seglare han var. 

Sven Hansson var också engagerad i att ta fram beslutsunderlag som ledde till privatiseringen av PK-banken liksom i beslut som ledde till fusionen mellan PK-banken och Nordbanken. Han skötte dessa svåra uppdrag med den äran.

Som nybliven pensionär kom Sven Hansson på 1990-talet att i Världsbankens regi arbeta med att skapa ett privatägt banksystem i Ryssland efter Sovjetunionens kollaps. Flera kollegor från gamla PK-banken deltog i detta äventyr.

Även om vi som skriver detta var kollegor med Sven i dessa olika bankkonstellationer så kom vår livslånga vänskap med Sven att bygga mera på naturintresse än på vårt dagliga bröd. Sven Hansson bar livet igenom ett stort engagemang för vår flora och fauna. Hans fokusering, förmåga till analys tillsammans med utsökt fotografi ledde till att Sven kom att bli en av Sveriges ledande experter på europeiska orkidéer. Varje vår företogs en resa till länderna kring Medelhavet för att studera några nya orkidépopulationer. Hans bok ”Orkidéer i svensk natur” blev en klassiker.

Vi minns med glädje vårlig utflykt till Sörmland för att njuta av backsippan och mosippan med efterföljande lunch på värdshuset i Mariefred. Eller en veckosegling tidig juni i Stockholms skärgård där Sven med liv och lust hjälpte till att fånga och ringmärka den sällsynta höksångaren.

Vi kommer att sakna Sven som en synnerligen god vän.