Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sven-garderud-3/

FAMILJ

Till minne: Sven Gärderud

Sven Gärderud, Lidingö, har som tidigare meddelats avlidit några dagar före sin 100-årsdag. Närmast anhöriga är hustrun Ingrid och sonen Anders med familj.

Fina minnesrunor har skildrat Svens liv. Vi, som fick dela och överta hans roll, vill visa hans breda betydelse för internationell idrott och även för samhället.

Två viktiga personer kom att tidigt korsa Svens spår. Vårvintern 1945 träffade Sven på skidtur Ingrid från idrottsfamiljen Wretman, Lidingö. Kärlek uppstod. De fick 75 lyckliga år, en guldmedaljör och Lidingö ett par som kom att få stor betydelse för ön

Den andra var idésprutan, marknadsföraren Karl-Axel Karlberg ”Kacke”.

Vid den tiden fanns inga långlopp. Männen sprang som längst 12 kilometer i terräng och damerna 2 kilometer. Idrottsbladet efterlyste längre lopp.

Sven och Kacke för IFK Lidingö tände till och bjöd in till 30 kilometer löpning i vackraste natur. Hösten 1965 startade 538 deltagare. 1981 noterade Guinness rekordbok att Lidingöloppet var världens största terränglopp!

Deltagare från nästan 100 nationaliteter har noterats. Nya lopp kom till: Damlopp, Lidingöjoggen, Lidingö företags- och skolstafetter, Lilla Lidingöloppet, med flera.

Arrangemanget blev en internationell förebild. Loppets slogan ” Spring för livet!” slog. Sven och Kacke hade satt i gång en rörelse. Lidingöborna visade oväntad lojalitet som hängivna funktionärer mot ersättning, som gick till deras föreningar. Delaktigheten skapade möten över sociala gränser, överbryggde klyftor. Tidigare motsträvig kommunledning såg samband och myntade stolt begreppet ”Hälsans ö”.

Samarbetet utvecklades med kommun, kyrka, företag och andra ideella föreningar. Kyrkan gav möjligheten att förvandla sanka Grönsta gärde till ett fint tävlingsområde och ett härligt motionsfält. Förbättrade löpstigar gjorde naturen mer tillgänglig. God kontakt med företag gav utvecklingsmöjligheter – Aga fick internationell annonsplats, utbytet med Millesgården resulterade i nya priser och medaljer.

Lidingöloppet har visat vägen även utanför idrotten. När balterna sökte stöd ställde Lidingöloppet upp och man har stöttat ”Tenstaprojektet” för ungdomar i utsatta områden.

Löparmonumentet står på målgärdet och minner om Sven, som gav oss medarbetare och efterföljare verktyg att i samarbete med Lidingöbor säkra grund och skapa framtid för ett årligt, socialt betydande idrottsarrangemang.

Tacksamheten minskar saknaden av Sven, en hedersman.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt