Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 20:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sven-lorstad/

Familj

Till minne: Sven Lörstad

Sven Lörstad, Stockholm, har avlidit vid 85 års ålder. Hans närmaste är de tre sönerna Jesper, Magnus och Mattias samt systern Karin med familjer. Hustrun Gunilla avled 2012.

Svens uppväxt på gården Lörstad i Kalmar län formade honom. Fadern, som var lantbrukare, bidrog till att skapa Svens trygga karaktär men det var modern, folkskollärarinnan som inspirerade syskonskaran, där Sven var den äldste, till studier vid läroverket i Västervik och därefter vid olika universitet. Gården Lörstad gav också Sven hans namn.

Militärtjänsten vid T1 i Linköping förde oss samman. De monotona 15 månaderna har i efterhand visat sig vara utvecklande och karaktärsskapande. Intendenturtjänsten gav extra poäng för inträde till Handelshögskolan, men det gällde att gå en balansgång för att inte alltför mycket bindas upp av det militära. Diskussionerna under tiden på T1 ledde för flera av oss fram till beslut om att satsa på Handelshögskolan i Stockholm. 

Som civilekonom inriktade sig Sven på marknadsföring, först i Svenska Telegrambyrån (STB) och i Ogilvy & Mather som köpte STB på 1970-talet. Tillsammans med några andra specialister bildade han företaget Kungsgatan 3 och senare  Tegnérlunden Produktion. Företagen fungerade som nätverk som kunde erbjuda olika marknadsföringstjänster genom fristående konsulter. Svens roll var dels som vd, dels som konsult inom marknadsstrategi. Han var en skicklig stilist för utformning av såväl strategiska dokument som mer kundanpassat material.

När Sven träffade Gunilla uppstod en lyckosam allians mellan skånsk och småländsk kultur. Paret fick en fast sommaradress i Åhus. Resor och god mat var populära intressen. Redan under studietiden hade Sven upptäckt flera enkla men goda restauranger som då var i ropet. Detta intresse utvecklade Sven så att han själv blev en utmärkt matlagare. Restaurangbesöken från studietiden förde han vidare som ett sätt att hålla kontakt med de nio barnbarnen.

Sju par som till och från hade hållit kontakten sedan tiden på ”Handels” startade ett privat resesällskap som från 1985 företagit ett tiotal gemensamma resor till europeiska kulturstäder. Dagarna var fria men middagarna var gemensamma. 

Sven var inte främmande för fotvandringar i Italien eller cykelturer i Småland och Skåne och våra månadsluncher där både höga och låga ämnen behandlades fick inte missas. En plats vid bordet på Cassi kommer nu att stå tom.