Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-sven-stridsberg/

Familj

Till minne: Sven Stridsberg

Geologen och paleontologen Sven Stridsberg, Harlösa, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 74 år. Närmast anhöriga är hustrun Marie-Anne och syskonen Lars och Britta med familjer.

Sven föddes i Fammarp utanför Halmstad 1945 och var son till svampodlaren Harald Stridsberg och dennes hustru Astrid. I unga år flyttade han med familjen till Lockarp söder om Malmö och tog studentexamen vid Kjällängens läroverk i Malmö 1967.

Redan som barn närde Sven ett brinnande intresse för djur, natur och teknik, och 1968 började han studera geologi vid Lunds universitet. Han blev fil kand 1971 och fortsatte därefter med en forskarutbildning i historisk geologi och paleontologi. Sven disputerade 1985, blev docent 1991 och var verksam som universitetslektor från 1983 och fram till sitt liv som ålderspensionär.

Svens forskning behandlade särskilt utdöda bläckfiskar från silurperioden (444−419 miljoner år sedan). Parallellt med forskningen bedrev Sven omfattande undervisning på olika kurser. Han trivdes med sina arbetsuppgifter och gladdes åt att vi alla hade roligt på jobbet – hans inlägg och humoristiska betraktelser, inte sällan med en kanelbulle i handen, förgyllde många av våra kaffestunder.

Sven hade naturlig fallenhet för undervisning och var en mycket skicklig föreläsare. För studenter och doktorander var han en mentor i ordets bästa betydelse och 1989 blev han belönad med studenternas pedagogiska pris för utmärkta lärarinsatser. Han var också flitig med att producera läromedel. Av dessa märks i synnerhet ”Svenska fossil i ord och bild”, ett rikt och väl illustrerat arbete som använts av tusentals studenter sedan 1970-talet.

Som pensionär behöll Sven sitt intresse för geologi och paleontologi, men arbetade också energiskt vidare med en av sina stora passioner, nämligen flyg och dess historia. Under hela 25 år var Sven redaktör för Svensk Flyghistorisk Tidskrift och trots en svårartad sjukdom arbetade han oförtrutet med att bli klar med ytterligare ett nummer veckorna före sin bortgång.  

Sven var alltid mycket positiv, hjälpsam och bjöd på sig själv, och långt fler än vi som undertecknat denna minnestext delar Marie-Annes sorg och saknar en vän och kollega.