Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-tage-jansson/

Familj

Till minne: Tage Jansson

Trafikläraren Tage Jansson, Järfälla, har helt stilla ”åkt vidare” i en ålder av 83 år.. Närmast anhöriga är hustrun Eva, barnen Katarina och Per samt barnbarn, släkt och vänner.

Tage var född och uppväxt i Alsike, där familjen hade i ett mindre jordbruk och folkskolan låg vid kyrkan. När han stigit av Fergusontraktorn körde han lastbil åt ett potatislager i Stockholm intill dess att Sveriges bilskolors riksförbund ordnat utbildning av ”instruktörer vid körskola”, som det då hette.

Här var Tage verkligen rätt man på rätt plats. Som lugn, samvetsgrann och ambitiös lärare var han övningsbilen trogen i 30 år. Tio lektioner per dag, år efter år – det blev säkert 1 000 elever med körkort. Först Ålstens bilskola sedan OK-trafikskola under hela dess verksamhetstid, där fanns cirka 50 övningsbilar, tung lastbil och buss – Tage var delaktig i alla utbildningar.

Trafik är ett sätt att umgås och som förutsätter förväntat beteende. Under 1960 talet dödades cirka 1.300 personer i trafiken varje år. Nu dödas cirka 300 per år. Tage gav trafiksäkerheten sin tid – och säkert har han del i denna positiva utveckling. Ändå var vi rörande överens om att dagens trafik är för hetsig och säkerhetsavstånden för korta.

Så får vi nu hedra en av vardagens alla tysta hjältar som sällan uppmärksammas efter förtjänst. En glädjekälla är alla minnen från vår gemensamma tid. 

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt