Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 07:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-tage-svedestig/

Familj

Till minne: Tage Svedestig

Ingenjör Tage Svedestig, Danderyd, har avlidit i en ålder av 94 år. Han efterlämnar makan Ulla och barnen Annelie, Jan och Sören med familjer.

Tage Svedestig, mångårig medarbetare på IBM Svenska AB, arbetskamrat och musikant är död. Tage kom som 4-åring till Danderyd och bodde nära Stockholms golfklubb. Som ung gick han caddie och lärde sig allt om golf och var med och startade Caddieklubben på SGK. Tage har gjort ett flertal hole-in-one och en albatross.

Tage anställdes på IBM 1950 som tekniker men övergick så småningom till personalavdelningen. Som nyanställd på IBM i april 1964 träffade jag Tage som hade sitt kontor i samma korridor. Tage var alltid glad och hade oftast någon trivsam historia till pass som förgyllde arbetsdagen. Vid lucia samma år visade sig att Tage även med bravur kunde hantera en kontrabas. Efter den dagen hade vi musiken som gemensam nämnare.

Tage var en eftertraktad basist med fint driv som bland annat spelade på Nalen under sin mest aktiva tid som musiker. På senare år spelade han under många år med Storbanditerna, ett storband under Gunnar Lundén-Weldens ledning. 

För de IBM-anställdas trevnad etablerades olika sektioner inom ramen för IBM-klubben och tack vare Tages engagemang startades en musiksektion och en golfsektion. 

I slutet av 1970-talet tog jag upp mitt musikutövande och Tage föreslog att vi skulle spela på en personalfest tillsammans. Detta ledde till att jazzgruppen Convention bildades, där även Tages son Sören ingick. För mig var detta stort och Tage var en generös mentor. Med den gruppen spelade vi ett antal år på IBM-fester och på jazzklubbar.

På sitt lantställe i Svinninge anlade Tage en niohålsbana, anpassad för närspel. En bana där man inte bara måste ta hänsyn till avståndet till hålet utan även till vissa naturliga hinder som här och där försvårade inspelet. Tage och hans hustru Ulla bjöd ut mig och min hustru till en introduktionskurs i golfens mysterier och på den vägen är det.