Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-thore-eklund-3/

Familj

Till minne: Thore Eklund

Thore Eklund, leg läkare i urologi i Uppsala, har som tidigare meddelats avlidit vid en ålder av 82 år. Han efterlämnar hustrun Christina och barn med familjer.

Vår vän Thore Eklund avled den 19 februari 2020. Sedan många år har vi haft glädjen att umgås med Thore, att räkna honom som vår vän och en del av vårt matlag. Matlaget började som en ”Christinaförening” men övergick ganska omgående till en samvaro där makarna deltog och en god middag tillagades gemensamt.

Thore blev en viktig del i den samvaron. En trygg norrlänning som aldrig var fördömande, alltid respektfull mot alla och som alltid hade en rolig, ofta ekivok anekdot på lut som han berättade med glimten i ögat. Han var en förträfflig historieberättare som gav oss många goda glada skratt.

I dessa sammanhang fick vi också se en mycket praktisk sida av Thore. Han verkade alltid redo att hugga i med alltifrån att planera och gräva nya trädgårdsland tillsammans med sin Christina till att kavla och grädda tunnbröd med oss i matlaget. Thore var en självklart hjälpsam person, och en god lyssnare, en person man kunde vända sig till när man behövde ett gott råd.

I Thores och Christinas vackra hem mottogs vi alltid med stor generositet och värme. Speciellt kan vi med stor glädje minnas de somrar vi träffades i Thores och Christinas fritidshus i Arkhyttan där förstås god mat och många skratt fanns med som en del i umgänget men också djupa samtal om allt som ingår i att vara människa och livets villkor. Thore hade en stor allmänbildning och var intresserad av det mesta. Ofta förenade vi dessa besök med en konsert i Dalhalla. Många fina sommarminnen är förknippade med dessa träffar.

Sista tillfället vi såg Thore var ungefär en månad innan han avled. Han var vid gott mod och såg ut att må förvånansvärt bra med tanke på de problem han hade med lungorna. Han hjälpte till i köket med matförberedelser och hade som vanligt nära till skämt och skratt.

Nu finns inte Thore längre med oss vilket känns ofattbart. Han kommer att vara djupt saknad.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt