Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-tomas-cramer/

Familj

Till minne: Tomas Cramér

Kammaradvokatfiskal Tomas Cramér, Stockholm, samernas förste ombudsman har avlidit i en ålder av 97 år. Närmast anhöriga är barnen Johan, Åke, Emelie, Sara och Abbe, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Tom var medlem i Almqvistgruppen i trettio år, då vi samlades för att läsa Carl Jonas Loves verk högt inför varandra. Vi var särskilt hänförda av att sitta i Toms trädgård utanför stugan på Blockhusudden, intagandes ett rhenvin och sedan toast, camembert och te. Tom läste med stor klarhet och auktoritet, tränad som han var i advokatyrket; hans försvar av individuella rättigheter och samernas frihet är legendariska. Om Almqvist och annan litteratur var han mycket påläst och översatte själv Baudelaires poem till svenska från franskan. 

Diskussionen under te-sessionen löpte ofta om kulturella händelser i Sverige och på senare tid var turbulensen i Svenska Akademien ett givet ämne, liksom tänkbara kandidater för dess tomma stolar – dock fick vi aldrig rätt! Vi läste på senare år Syster och bror, Drottningens juvelsmycke (återigen) och Herrarna på Ekolsund, som i två starka band ser ut att aldrig komma till ände. 

Vi turas om med värdskapet och möts en gång i månaden. Nu är frågan hur vi skall ersätta Tom, vilket torde bli svårt, vi måste hel enkelt finna någon med annan profil men med liknande intresse för läsning. 

Vi diskuterade ibland Samernas vita bok, ett verk i 33 delar som han redigerade och delvis skrev, särskilt sista delarna, Vinterstierna, och vi fick inblick i hur skattefjällsmålet och vattenregleringsmålen böljade fram och tillbaka under hans tid i domstolarna. Tom och hans hustru Margareta var fina representanter för Djurgårdens aktiva invånare och vi var inte så lite imponerade av hans förmåga att ta den långa bussresan till mataffären även högt upp i åldern. 

Vi minns Tom med tacksamhet och glädje inför att ha fått lära känna en sådan ypperlig språkkännare och litteraturälskare.