Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-tommy-kjellgren/

Familj

Till minne: Tommy Kjellgren

Före detta gitarrläraren och rektorn Tommy Kjellgren från Tyresö har avlidit, 74 år gammal. Han efterlämnar hustrun Marianne samt sönerna Mathias och Johan.

Tommy utbildade sig till gitarrsolist och pedagog vid Stockholms Borgarskola. Där träffade han Marianne som i nästan 50 år var hans hustru. Under studierna spelade han i flera namnkunniga dansorkestrar. Detta fick ske i hemlighet, för att inte riskera avstängning som elev i klassisk gitarr.

Efter arbetet som gitarrlärare avancerade han 1991 till rektor vid kommunala musikskolan i Lidingö och vikarierade också som Lidingös skolchef. Han hade också uppdrag åt Kungliga Musikhögskolan.

Efter sin pensionering fortsatte han att vara aktiv. Han var enhetschef i Stockholms stads kulturskola under några år och arbetade också i begravningsbranschen.

Musik i alla dess former var hans stora passion. Både som musiklärare och privatperson inspirerade han alla i sin omgivning att musicera.

För Tommy var inget omöjligt. Under slutet av 90-talet fick han idén att leda världens största kör. Globen i Stockholm fylldes då med körer och de som inte fick plats var med på länk på orter över hela Sverige. Med dessa över 5.000 deltagare blev det en plats i Guinness rekordbok.

Med stor entusiasm, hjälpsamhet och envishet drev Tommy igenom olika projekt både som skolledare och bland familj och vänner. Han gav aldrig upp. Detta gäller också de svåra sjukdomar som drabbade honom under åren. Han lyckades alltid gå vidare och hitta glädjeämnen. Sista glädjeämnet blev barnbarnet som föddes strax före hans död. Till slut blev dock cancern honom övermäktig.

Vi i hans vänkrets kommer att sakna Tommys stora omtänksamhet, vänlighet och speciella humor.