Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 19:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-torbjorn-norin-1/

Familj

Till minne: Torbjörn Norin

Som tidigare meddelats har Torbjörn Norin, Bromma, professor emeritus vid Kungliga Tekniska högskolan, avlidit i en ålder av 86 år efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Ingegärd och barnen med familjer.

Torbjörn Norin var professor på institutionen för organisk kemi 1969–1999. Han efterträdde sin handledare professor Holger Erdtman som var naturproduktkemist. Som doktorand började Torbjörn sin forskarbana mycket praktiskt genom att såga, mala och extrahera barrträdsstockar som skickats till institutionen av hans handledare från dennes många fältresor runt om i världen.

De många substanser som utvanns från dessa träd utgjorde grunden för det framväxande forskningsområdet – kemisk ekologi, det vill säga förståelsen för det kemiska språket inom och mellan organismer, till exempel växter och insekter.

Önskan att förstå den biologiska funktionen hos de nya naturprodukterna ledde tidigt till att samarbeten knöts mellan biologer och kemister både inom Sverige och internationellt. Torbjörn var en av fyra forskare från olika discipliner, som ledde framgångsrika tvärvetenskapliga forskningsprojekt inom kemisk kommunikation. Forskningen fokuserade på insekter och deras doftämnen (feromoner), och har lett fram till giftfria metoder för bekämpning av skadeinsekter inom jord- och skogsbruk. Granbarkborren, som återigen är högaktuell, var en av insekterna.

Torbjörns kemiska intresse var mycket brett och kan formuleras med hans egna ord ”kemi är ju så roligt”. Han var djupt engagerad i Svenska Kemisamfundet och den Internationella Kemiunionens division för biomolekylär och organisk kemi. Han var ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, Ingenjörsvetenskapsakademien och Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Hans ledarskap kännetecknades av insiktsfullhet och generositet. Det var alltid högt i tak och många kemiska områden hade möjlighet att utvecklas bara forskningen bedömdes vara intressant. Han var med sitt norrländska ursprung, lågmält entusiasmerande och efter samtal med honom kändes allt enkelt. Det är med stor tacksamhet vi har fått lära känna Torbjörn Norin och vi bär med oss många goda minnen – inte minst hans förmåga att se möjligheter i alla lägen.  

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt