Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-torbjorn-norin/

Familj

Till minne: Torbjörn Norin

Professor emeritus Torbjörn Norin, Bromma, har avlidit i en ålder av 86 år. Närmast anhöriga är hans maka Ingegerd, deras barn Martin, Elisabeth och Magdalena (den senare avliden 2009) med familjer. 

Torbjörn föddes i Örnsköldsvik. Han studerade till civilingenjör vid KTH där han 1964 också blev teknologie doktor och docent, varefter han fortsatte studier vid universitetet i Oxford. Han utsågs till professor i organisk kemi och träkemi vid KTH 1969. 

Torbjörns forskning kretsade kring naturprodukter. I början av sin karriär ägnade han sig åt studier av kemiska föreningar isolerade från barrträd. Så småningom vidgades hans intressen. Han var en av initiativtagarna till ett samarbetsprojekt mellan flera svenska institutioner rörande lockämnen hos insekter, så kallade feromoner, vars användning har avgörande betydelse inom skogsnäringen. 

Ett annat område som Torbjörn kom att intressera sig för, och där han och hans samarbetskollegor var pionjärer, var användningen av enzymer för tillverkning av organiska föreningar. Dessa naturens katalysatorer har i dag en viktig användning inom syntetisk organisk kemi.  

När vi båda inledde våra forskarutbildningar vid KTH var Torbjörn ganska ny som professor och institutionschef. Det var en stimulerande miljö att komma till. Till detta bidrog Torbjörns stora intresse och entusiasm för forskningen samt, inte minst, att han fortsatte sin företrädare Holger Erdtmans tradition att se till att många utländska studenter och forskare bjöds in till institutionen.

Torbjörn hade stor bredd i sitt kunnande. Hans breda utblick över kemiområdet hade vi doktorander stor nytta av och det blev en viktig del av vår utbildning. Detta gjorde också att han flitigt utnyttjades som utredare, inte minst som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. 

Torbjörn var lågmäld och prestigelös och han satte inte egen vinning först. Han älskade vetenskapen, och han tog entusiastiskt del av nya idéer. Han var en god representant för den gamla gedigna skolan.