Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-tore-hansson/

Familj

Till minne: Tore Hansson

Docent Tore Hansson, Vallentuna har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är hustrun Kerstin och sonen Björn med familj.

Rätta artikel

Det var med stor sorg vi mottog beskedet om Tore Hanssons bortgång. Tores karriär blev lång och framgångsrik.

Kunskapsförmedling går som en röd tråd genom hans yrkesverksamma liv och för något år sedan producerades med Tore i huvudrollen uppskattade webbaserade utbildningsfilmer för att användas i byggsektorn. Med gedigen kunskap, erfarenhet och naturlig pondus har han guidat noviser till högre kunskapshöjd.

Tore njöt av rollen och trots hög ålder åkte han runt på intensiva resor med långa utbildningspass, med en aldrig sinande entusiasm. Det blev cirka 2000 certifierade trä-experter som resultat.

Efter sin examen vid KTH, som väg- och vattenbyggare i mitten av 60 talet, har Tore deltagit i det långsiktiga arbetet med att positionera trä till den ställning och potential vi upplever i dag. En generation byggare från KTH har fått ta del av Tores goda pedagogik.

Det blev mer fokus på trä då Tore knöts till Trätek AB i mitten av 1980-talet. 1990 kom Tore till Träinformation AB, där han var en av de drivande bakom den banbrytande ”Träbyggnadshandboken” för vilken han mottog Stockholms Byggmästareförenings pris.

Det kan inte nog understrykas vilken betydelse Tores arbete har haft för att stödja den snabba utveckling som träbyggandet fått efter mitten av 1990-talet då det blev möjligt att bygga med trä på höjden. Också hans tankar om att ”bygga torrt” har bidragit till att öka kvaliteten och skapa förtroende för träbyggandet.

Tore hade många strängar på sin lyra och var bland annat engagerad golfare. Hans sociala förmåga uppskattades stort och många är de som fått ta del av hans positiva och allmänbildade sällskap. Det är som generös kunskapsförmedlare, stimulerande kollega och trofast vän som vi med tacksamhet minns Tore.