Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-tore-valtersson/

Familj

Till minne: Tore Valtersson

Tore Valtersson, Hässelby har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 65 år. Han efterlämnar hustru, 3 barn, barnbarn samt mor och syster.

Vi lärde känna Tore när vi var i tjugoårsåldern, då han anslöt till vår grupp inom Vår Teaters ungdomsverksamhet. Tore blev med sin karisma, entusiasm och musikalitet omedelbart en stöttepelare i gruppen. Vi satte upp pjäser, improviserade, delade drömmar och besvikelser och utvecklade en stark vänskap.

Tore visade att ingenting är omöjligt om man satsar; han hade efter en ekonomiinriktad gymnasieutbildning på allvar funnit musiken, och övade flitigt cello i sin lilla etta, trots nedslående kommentarer från grannarna – som han livfullt återgav för den skrattande teatergruppen. Han antogs 1980 till musiklärarutbildningen på Örebro Musikhögskola. 

Tore var naturälskare, han paddlade, vandrade och njöt av frihetskänslan i naturen. En gång cyklade han och jag i Sörmland, och vid ett tillfälle besökte vi ett ganska ensligt beläget hus för att fråga om lov att tälta. Det tog inte många minuter förrän Tore satt vid pianot och framförde ”Smoke gets in your eyes” för den förbluffade men förtjusta innehaverskan. Sådan var Tore.

Han sökte så småningom ett arbete på Vin & Sprit, där en viktig merit sägs ha varit hans musiklärarutbildning. Han ledde deras kör i många år, innan han tog steget över till SKL. Musiken flödade i hemmet i Hässelby Villastad, Tore hade 1990 gift sig med sin Lisa, också hon musiklärare. Villan var fylld av musikinstrument, Tore trakterade de flesta. När barnen kom började huset kännas litet, och Tore byggde då till en övervåning. Vännerna ruskade tveksamt på huvudet, men som vanligt lyckades Tore med det han föresatt sig. Fint blev det.

Tores person präglades av nyfikenhet, livsglädje och vidsynthet. Han förenade lekfullhet med ansvarstagande, spex med allvar och konstnärlighet med praktiskt handlag. Han var sina vänners vän och vi får svårt att vänja oss vid att vara utan honom.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt