Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-torkel-nojd/

FAMILJ

Till minne: Torkel Nöjd

Filosofie doktorn och lexikografen Torkel Nöjd, Segeltorp, har avlidit efter en lång tids sjukdom, 87 år gammal. Närmast anhöriga är livskamraten Inga-Greta Löfvander-Olárs, hennes familj, brodern Mats Nöjd samt syskonbarn.

Torkel föddes i Eskilstuna som nummer tre i en syskonskara på fyra. Hans föräldrar var filosofie doktorn, lektor Ruben Nöjd och hans hustru Ingrid. Torkel gick i sin fars fotspår, efter studentexamen fortsatte han studera i Uppsala, där han snabbt tog sin magisterexamen.

Han flyttade till Stockholm, vikarierade på olika gymnasieskolor och fick snart en tjänst vid Statens normalskola. Han bildade familj, fortsatte sina studier, tog licentiatexamen och skrev sin doktorsavhandling, som ledde till en lektorstjänst på engelska institutionen vid Stockholms universitet. Han tjänstgjorde också på de militära skolorna i Karlberg, Näsbypark och Militärhögskolan. Tillsammans med systern Mona Bremberg och vännen Mats Bergström skrev Torkel ett lexikon ”Engelsk-svensk ordbok”.

Torkel var en sann humanist och estet. Han uppskattade teater, konst, arkitektur, film och litteratur, i synnerhet Shakespeare. Han var mycket idrottsintresserad och tyckte om att paddla, segla, åka långfärdsskridskor och spela tennis. Den årliga fjällveckan var ett måste.

Efter pensioneringen tillbringade Torkel vintrarna i Los Cristianos på Teneriffa. Här njöt han av sol, bad och umgänge. Som den språkbegåvning han var lärde han sig snabbt spanska.

Han deltog i skandinaviska klubbens aktiviteter med vandringar, tennis och bridgespel.

Torkels och mina samtal rörde sig ofta om språk. Han var aldrig överlägsen, lugnt och vänligt berättade han och svarade på frågor. Han använde sig ofta av sin härliga humor som han behöll in i det sista och berättade gärna om sin barndom och om sin studietid. Tillsammans mindes vi våra år som barn och unga. Nu är Torkel ett vackert och varmt minne, som vi hans närmaste bevarar i hjärtat.