Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-torsten-dittmer/

Familj

Till minne: Torsten Dittmer

Torsten Dittmer, Stockholm, har avlidit i en ålder av 73 år. Närmast anhöriga är makan Christin, döttrarna Pernilla och Annika från ett tidigare äktenskap samt Christins dotter Gisela.

Vår gode vän Torsten Dittmer har lämnat oss alldeles för tidigt. Torsten föddes i Visby 1947. Yrkesbanan inleddes som ”datanörd” på Svenska Handelsbanken, fortsatte som säljare på ICS, då ledande inom begagnade datorer. Torsten avancerade snart till vd med ansvar för 400 anställda i 14 olika länder.

Han blev så konsult och åtog sig 1996 ett stort uppdrag hos Ericsson. Som skicklig programmerare och specialist på cobol hörde han till en eftertraktad skara specialister när millennieskiftet närmade sig och oron var stor för vad som skulle hända med världens datorer. Allt gick bra.

2001 kom Torsten till Hewlett Packard, HP. Där kom all hans kunskap om hårdvara, upphandlingar och strategi till nytta. Han återkom gärna till när vd:n för HP kallade hela personalen till möte för att diskutera framtiden men valde att hoppa över Torsten, som närmade sig pensioneringen. När övrig personal fick reda på beslutet rekommenderade de chefen att ställa in mötet. Enligt dem var Torsten den ende som kunde uttala sig om framtiden.

Torsten var en hängiven AIK:are som aldrig missade en hemmamatch. Han hade alltid åsikter om spelsystem och taktik och lyckades med konststycket att bli invald i sällskapet Gamla AIK:are utan att helt uppfylla alla urvalskriterier. Föreningsnålen bar han med stolthet.

Torsten tillhörde också Squashkamraterna som ses varje onsdag, spelar squash, äter husmanskost och löser världsproblemen. När han på grund av hälsan slutade spela införde han begreppet ”väntöl”. Det innebar att Torsten kom först till restaurangen, tog en öl och väntade in resten av sällskapet som utövade squashen.

Torsten fick döttrarna Pernilla och Annika i äktenskapet med Kai. Senare kom hans käresta Christin och hennes dotter Gisela in i hans liv. Grannarna på Djurö och danskvällarna med kamraterna från Södra latin betydde också mycket.

Vi vänner kommer minnas Torsten som en hedersknyffel: allmänbildad, tydlig med sina åsikter och med ett skratt som ingen kan glömma. Saknaden blir stor.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt