Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 14:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-torsten-ekstrom/

Familj

Till minne: Torsten Ekström

Torsten Ekström, Sigtuna, har avlidit nyss fyllda 88 år. Hans närmaste är sönerna Martin och Henrik med familjer.

Torsten föddes i Tierp och kom efter realexamen där att praktisera inom grafiska branschen i Tierps tryckeri, som 1920 startats av våra fäder Sven Ekström och Carl E Claesson. Efter utbildning vid Grafiska institutet kom Torsten att göra karriär inom Bonnierkoncernen, där han under många år arbetade nära Albert Bonnier junior.

Ett av de första uppdragen blev att bygga upp ett tryckeri i Medellin i Colombia. Vid återkomsten till Sverige kom Torsten att knytas till Bonnierkoncernens ledning för uppdrag sammanhängande med Bonniers verksamheter utomlands. Hans kreativitet var omfattande samtidigt som han prestigelöst alltid var beredd till omprövning. Grafisk färg och Solna offset var några av de Bonnierföretag i Sverige som Torsten ägnade sig åt. 

Vid Torstens 60-årsdag betonade koncernchefen Olle Måberg Torstens ofta okonventionella sätt att angripa de problem han mötte. Han kunde angripa dem från helt oväntade infallsvinklar. Hans räknesticka fick aldrig vila långa stunder i bröstfickan. 

Som årskamrat och barndomsvän till Torsten har jag haft förmånen att efter arbetsår på skilda håll kunna behålla våra vänskapsband. Detta har skett inte minst genom samarbetet i det familjeägda Tierps tryckeri där vi båda suttit i styrelsen i mer än 50 år. Torsten avgick som ordförande för ett par år sedan. Många är de trotjänare i företaget med mer än 50 års anställning som känt lojalitet mot det företag, som just i år firar sitt 100-årsjubileum.

Med sitt branschkunnande har Torsten framgångsrikt medverkat till att tillsammans med den verkställande ledningen lotsa Tierps tryckeri genom alla de teknikförändringar, som präglat den grafiska branschen under de senaste 50 åren. I dag är det ett toppmodernt tryckeriföretag.

Torsten var i 47 år gift med Birgitta (född Udén), med vilken han delade intressen som resor, segling, skärgårdsliv och trädgårdsarbete. Birgitta gick bort för knappt ett år sedan.

Personligen kommer jag att sakna de många samtalen med Torsten och de många årens goda vänskap. Golfen var länge ett stort intresse hos Torsten, där det gavs oss många tillfällen till intressanta tankeutbyten.