Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ulf-berenholt/

Familj

Till minne: Ulf Berenholt

Ulf Berenholt, Stockholm, har avlidit i en ålder av 80 år. Han efterlämnar närmast sin hustru Danièle samt sönerna Fredrik och Carl-Christian med familjer.

Efter studentexamen i Östra real och studier vid Stockholms universitet blev Ulf jur kand år 1965, varefter han anställdes som kanslisekreterare vid jordbruksdepartementet. År 1970 övergick han till det privata näringslivet. Trygg-Hansa koncernens återförsäkringsverksamhet kom att bli det arbetsfält som Ulf ägnade sig åt under resten av sitt yrkesverksamma liv och han innehade ett flertal chefspositioner inom koncernen. Hans yrkeskompetens förde honom även in i styrelserna för koncernens bolag i Paris, London och Basel.

Efter sin pensionering avlade Ulf en fil kand-examen med konstvetenskap som huvudämne och kom att inneha ett flertal olika förtroendeuppdrag. Han var nämndeman i Stockholms tingsrätt samt ordförande i Livrustkammarens vänförening och i årsföreningen 1938 års män. Han var vidare under många år ordförande för Svensk-franska stiftelsen. Många är de forskare och studenter som har stiftelsens styrelse med Ulf i spetsen att tacka för de stipendier som de tilldelats för forskning och  studier i Frankrike. För sitt långa engagemang mottog Ulf år 2010 den franska orden les Palmes académiques.

Ulf, vår nära och käre vän ända sedan ungdomsåren, kämpade i många år tappert och länge framgångsrikt mot en elakartad sjukdom men till slut orkade kroppen inte längre. Ulf var den personifierade vänlige gentlemannen i alla situationer. Han var även språkligt begåvad och kom att utvecklas till en sann frankofil, vartill hans franskfödda hustru kan ha bidragit. Han tillbringade större delen av sina somrar i Frankrike, där hans söner så småningom kom att bosätta sig permanent. Sommartid njöt han av bergsklättring i det alpina Frankrike och vintertid, när tillfälle gavs, av utflykter i vänners sällskap på långfärdsskridskor i östra Svealand.

Vi tänker med saknad tillbaka på alla gemensamma minnen, vilka många gånger omramades av den gästfrihet som familjen Berenholt visade och kryddades av Ulfs humor, charm och talekonst. En kort tid innan Ulf gick bort uttryckte han sin tacksamhet för det liv som förunnats honom.  Vi, liksom många med oss i hans stora vänkrets, känner stor tacksamhet för att han berikat vår tillvaro och för vad han kom att betyda för oss.