Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-29 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ulf-cederlof/

FAMILJ

Till minne: Ulf Cederlöf

Förre intendenten vid Nationalmuseum Ulf Cederlöf, Stockholm, har avlidit 73 år gammal. Närmast anhöriga är barnen Anna, Tobias och Ebba med familjer samt systern Cecilia med familj.

Ulfs liv präglades tidigt av museivärlden. Fadern, Olle Cederlöf var styresman för Armémuseum och tidigare chef för Marinmuseum i Karlskrona. Detta avsatte tydliga spår i sonen Ulfs intressen. Hans fascination för generalamiralen Carl August Ehrensvärd och kretsen kring honom grundlades här. Extrajobb i tidningsvärlden under ungdomsåren gjorde också Ulf till en god stilist.

Efter studier i bland annat konsthistoria rekryterades Ulf 1976 till Nationalmuseum. Hans första arbete blev att bistå Per Bjurström med utställningen och katalogen ”Sergel tecknar”. Därmed var grunden lagd till ett viktigt kännarskap om en av våra främsta bildkonstnärer. Under de kommande åren som intendent på dåvarande gravyravdelningen skaffade sig Ulf en gedigen kunskap. Prov på detta kunde man se i årsboken ”Svenska 1700-talsteckningar” (1982).

Ulf Cederlöfs kapacitet togs också i anspråk som medarbetare i flera av museets stora utställningar som ”1700-tal. Tanke och form i rokokon” (1979), ”På klassisk mark” (1982) liksom ”Myter” (1983). Tre år senare blev Ulf min mentor, när jag påbörjade museibanan. Det blev ”learning by doing” i utställningen ”Sverige-Finland 800 år”. Tillsammans gjorde vi sedan två monografiska presentationer, ”Sergel” (1990) och ”Louis Jean Desprez” (1992). Sitt stora kunnande sammanfattade Ulf i utställningen ”Carl August Ehrensvärd - tecknare och arkitekt” (1997). Den mer ekivoka sidan hos både Ehrensvärd och Sergel lät han blomma ut i ”Lust och last” (2011).

Ulf var en mycket god berättare och sann folkbildare. Han bar också med sig institutionens historia och levandegjorde människor som en gång arbetat på Nationalmuseum med sådan inlevelse att man som åhörare trodde att man själv mött dem. I dag är vi många som saknar honom som vän och kollega.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt