Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ulf-eklund/

Familj

Till minne: Ulf Eklund

Ulf Eklund, Stockholm, har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av 71 år. Närmast anhörig är hustrun Astri Brandell Eklund och sonen Kalle med familj.

Ulf arbetade som distriktsläkare på Boo vårdcentral i många år fram till sin pensionering 2015. Vi, arbetskamrater på Boo vårdcentral, har haft förmånen att arbeta med honom under mer än 25 år. Han var nyfiken och ville hela tiden lära sig mer och fortbildade sig i försäkringsmedicin och ortopedmedicin. Vi kollegor på vårdcentralen kunde alltid få stöd av Ulf när vi stod inför svåra medicinska bedömningar och i synnerhet vid bedömning av våra patienter med smärttillstånd i skelett och muskler.

Under många år var Ulf en omtyckt verksamhetschef på vårdcentralen. Till vår stora glädje fortsatte han sitt kliniska arbete hos oss på vårdcentralen när han 2006 slutade som chef. Han hade en unik förmåga att lyssna, analysera och hjälpa oss kollegor. Det fanns ingen fråga som var för banal för att ställa och vi fick alltid kloka svar. Ulf var en mycket omtyckt distriktsläkare som mötte sina patienter med stor respekt och satte andras behov före sina egna. 

I vår vetenskapliga förening SFAM, Svensk förening för allmänmedicin, deltog Ulf aktivt. Han gjorde Spur-inspektioner av vårdcentraler över hela landet, inspektioner som görs för att identifiera hur en organisation kan förändras för att bli en bättre lärande verksamhet för blivande allmänmedicinare. För detta uppdrag fordras kunskap, organisationskänsla och kärlek till det allmänmedicinska uppdraget. Alla de egenskaperna hade han.

Ulf hade breda intressen, litteratur, musik och natur. Vi var många som fick bli hans vänner och delta i hans samtal. Han njöt när han var med sin familj och när han fick vara i stugan vid havet i Blekinge eller i sitt barndomshem i Östervåla.

Ulf lämnar ett stort tomrum efter sig men minnet av hans omtänksamhet och klokhet lever kvar med oss.

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt