Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ulf-rydberg/

Familj

Till minne: Ulf Rydberg

Professor emeritus Ulf Rydberg, Stockholm, har avlidit 79 år gammal. Närmast anhörig är makan Inga. 

Bättre vän kunde ingen ha; allt kunde Ulf. Psykiater, beroendeläkare, professor i alkohol- och narkotikaforskning, överläkare, klinikchef, pedagog, världsledande beroendeforskare, botanist, ornitolog – och skicklig på att sabrera champagneflaskor. Räddare av halvt havererade avhandlingar när ingen annan såg en utväg, handledare åt alla de andra, gästfri värd tillsammans med Inga på alla kalasen på Solöga i Grödinge och middagarna på Drachmannsgatan. 

Författare av läroböcker, lärare och skapare av utbildning i beroendelära för läkarstudenter på Karolinska institutet, sakkunnig och rådgivare i ett oräkneligt antal svenska och internationella sällskap, organisationer, myndigheter och politiska utredningar. 

Ständig lyssnare, stödjare, handledare och mentor för generationer av läkare, psykologer, socionomer och sjuksköterskor. Samt hängiven citatör av Grönköpings Veckoblad, Blandaren och Uarda-Akademiens ordbok. Och vid behov författare av ampra brev till beslutsfattare av olika dignitet som inte förstått betydelsen av vetenskap och beprövad erfarenhet vad gällde väl och ve och vårdorganisation för människor med beroendesjukdomar. 

Allt detta var sekundärt till meningen i Ulfs liv: kärleken till Inga och sonen Marcus, som gick bort ung. Inget blev som förut, men med övermänsklig kraft fortsatte Inga och Ulf goda och produktiva liv efter Marcus död.   

En doktorand skrev så här 1981 i sin avhandlingssammanfattning i sitt tack till handledaren Ulf: ”My sincere thanks go to:  Associate Professor Ulf Rydberg, MD, my tutor and friend. It has been my privilege to benefit throughout the years from his encyclopedic knowledge of the theory and clinic of alcohol and drug dependence”.                                                                                                           Bättre vän kunde ingen ha.                                                                                                        

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt