Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ulf-stjernholm/

Familj

Till minne: Ulf Stjernholm

Ulf Stjernholm har insomnat i Kalmar vid 91 års ålder. Hans närmaste är makan och livskamraten Gunhild, barnen Ylva, Mats, Ingrid och Lillemor med familjer samt syskon med familjer. 

Vid vår pappas tacksägelsegudstjänst lästes dikten av Dan Andersson (1922) som han önskat:

Jag skall gå genom tysta skyar, genom hav av stjärnors ljus, och vandra i vita nätter, tills jag funnit min faders hus. Jag skall klappa sakta på porten där ingen mer går ut, och jag skall sjunga av glädje, som jag aldrig sjöng förut.

Ulf tyckte om att vandra och åka längdskidor i de norrländska skogarna och i fjällvärlden och om att vandra på Ölands Alvar. Det påminde honom kanske om vandringar och skidåkning under uppväxten i prästhemmet i Norrland med föräldrarna Arthur och Edith och syskonen Örjan, Åsa, Marja, Håkan och Sigrid, om vistelse hos mor- och farföräldrar i Bjälbo och Vadstena, om feriearbetet i skogen vid Ströms Vattudal under studieåren i Uppsala, och om militärtjänsten i Lapplands Fjälljägarbataljon i Kiruna 1948–49. 

Vi undrar om han, när han som färdledare i Lofsdalen mötte vår mamma Gunhild vid mitten av 1950-talet hade någon tanke om att de skulle få vara gifta i mer än 60 år, bli föräldrar till fyra barn och senare få tio barnbarn.

Hela sitt yrkesverksamma liv tillbringade han i Skellefteå som adjunkt i språk och humaniora och var en omtyckt och uppskattad lärare med mycket humor. Han var en älskad farfar och morfar som tyckte att bildning och historia var viktigt och han tog ofta med oss till bibliotek, kyrkor och historiska platser. I naturen och vid bylagets arbete med höskörden på landet trivdes han.

Vi är glada och tacksamma över att ha fått leva med omtänksamma och kärleksfulla föräldrar. Frid över hans minne.

Tack till S:t Johannes församling och äldreomsorgen i Kalmar.