Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ulla-marta-wengle/

Familj

Till minne: Ulla Märta Wengle

Vår goda vän och kollega Ulla Märta Wengle, Täby har avlidit 78 år gammal. Närmast anhöriga är maken Jan, dottern Sara med maken Martin och barnbarnen Julia och Alexander.

Ulla Märta växte upp i Grundfors, Storuman. Lappland förblev ett kärt landskap hon gärna återvände till.

Ulla Märta studerade till socionom vid Socialhögskolan i Stockholm. År 1965 anställdes hon som kurator vid Danderyds sjukhus psykiatriska klinik där hon verkade hela sitt yrkesliv, under senare delen som chefkurator. Ulla Märta fick uppleva psykiatrins stora omdaning med nya, förbättrade mediciner och terapeutiska behandlingsmetoder. Psykosocialt stöd har fortsatt varit en viktig del i behandlingen.

Ulla Märta var en noggrann person som tog sig god tid såväl i patientarbetet som med vänner och familj. Omsorgsfull i ordets vackraste betydelse. Hon blev en mycket erfaren kurator som företrädde och stöttade patienter i kontakten med myndigheter med ett osvikligt engagemang och kompetens.

När Ulla Märta träffade livskamraten Jan blev Täby hennes hemort och där föddes efterlängtade dottern Sara. En annan viktig hemort var gården i Lappland där familjen tillbringade somrarna med släkt och vänner.

Det fanns en djärv och äventyrlig sida hos Ulla Märta som till exempel då hon erbjöds att hoppa fallskärm vilket hon inte tvekade inför ett ögonblick. Ulla Märta var mer än en entusiastisk motionär och sprang både Lidingöloppet och Stockholm Maraton med bravur.

Ulla Märta var en fajter som under många år med mod, styrka och humor bjöd cancersjukdomen motstånd. Hon fick uppleva lyckan i att bli mormor till tvillingar, en glädje som hon gärna delade med sig av till oss vänner.

Ett närstående barn uppfattade hennes namn som Ulla Hjärta. Ulla Märta var en modig person med ett stort hjärta. Vi saknar redan våra samtal och möten med vår kära vän.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt