Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ulla-petterson/

Familj

Till minne: Ulla Petterson

Ulla Petterson, Bromma, före detta överläkare i psykiatri, har avlidit i en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är dottern Joanna, sonen Joachim med familj och systern Anita.

Rätta artikel

Ulla föddes i Töcksmark i Värmland som äldsta dotter till Fritiof och Astrid Simonson.  Familjen flyttade till Lovön utanför Stockholm, där Ulla gick i skola. Efter studentexamen vidtog studier i medicin vid Karolinska institutet, där vi lärde känna henne. Vi var kurskamrater med Ulla och vi har varit vänner sedan dess.

Efter läkarexamen specialiserade sig Ulla inom psykiatri. 1974 disputerade hon med en avhandling om bipolär sjukdom och blev samma år docent i psykiatri. Ulla var verksam vid S:t Görans sjukhus där hon startade och byggde upp en litiumdispensär för patienter med bipolär sjukdom. Hon kom senare att inneha olika befattningar som chefsöverläkare i psykiatri inom Stockholms läns Landsting.

Vid sidan av sin kliniska verksamhet fortsatte hon med forskning rörande bipolär sjukdom. Ulla arbetade även som sakkunnig vid Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Som yrkesmänniska var Ulla aktad, respekterad och omtyckt av kollegor och patienter.

Ulla gifte sig 1961 med bildkonstnären och musikern Berndt Petterson som avled 2002. Vid sidan av alla sina yrkesuppgifter tog Ulla väl hand om familj, barn och barnbarn, liksom även om bonusbarn och bonusbarnbarn. Familjen var till stor glädje för henne.

För oss som haft förmånen att få ha Ulla som vän har vi glädjefulla minnen att se tillbaka på. Det var vandring i norska fjällen; det var högtidsstunder när Ulla berättade Värmlandshistorier. Hon inspirerade sin omgivning, även den yngre generationen, med sin begåvning och entusiasm. Ulla hade förmågan att se och stödja det positiva hos människor, att ge trösterika ord och att engagera sig i deras livsöden.

Vi saknar en god och varmhjärtad vän.