Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ulla-svensson/

FAMILJ

Till minne: Ulla Svensson

Frälsningsofficeren och slumsystern, major Ulla Svensson, Jönköping, har befordrats till härligheten i en ålder av 92 år. Hon saknas närmast av kusinbarn samt vänner i och utanför Frälsningsarmén som varit hennes kyrka och andliga hem under ett långt liv.

Ulla föddes i Jönköping och tillbringade delar av sin uppväxt på barnhem då hennes mor var ensamstående. Hos Ulla växte en önskan att själv som vuxen få arbeta bland barn. Hon utbildade sig till barnskötare och flyttade till Malmberget för att arbeta vid ett av de barnhem som drevs av Frälsningsarmén.

Malmberget fick en stor plats i Ullas hjärta och där engagerade hon sig i Frälsningsarméns scoutverksamhet och blev snart frälsningssoldat. Scoutrörelsens valspråk och lösen ”Var redo! Alltid redo!” blev hennes livsmotto.

Ulla Svensson utbildade sig till frälsningsofficer. Hennes kallelse gällde att vara slumsyster och hon utförde sin tjänst bland barn och äldre med hängivenhet och ett starkt personligt engagemang. Hennes första förordnande gällde barnhemmet i skånska Limhamn och under några år under 1960-talet återvände hon till Malmberget för att än en gång göra tjänst vid barnhemmet där.

Övriga bostads- och tjänstgöringsorter blev Stockholm, Gävle, Visby, Jönköping och Malmö. Vid slumstationer, på barnhem, pensionärshem och sommargårdar visade slumsystern Ulla Svensson sin kärlek till medmänniskan och kanske särskilt barnet. En av hennes officers- och arbetskamrater berättar hur omtyckt och älskad Ulla Svensson var av barnen.

Som pensionär flyttade Ulla tillbaka till Jönköping från Stockholm. Hon tyckte mycket om att göra bussresor tillsammans med vänner och ägnade sig gärna åt handarbete i form av stickning, broderi och knyppling.

Ulla Svensson var duktig och praktisk, noggrann och bestämd. En god vän gav ett varmt vittnesbörd om Ulla och sa bland annat: ”Hon pratade inte så mycket men det hon sa var alltid något bra!”

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt