Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ulla-trenter-1/

Familj

Till minne: Ulla Trenter

Ulla Trenter Palm, Mariefred, har som tidigare meddelats avlidit 83 år gammal. Hon efterlämnar döttrarna Laura, Annika och Cecilia (med första maken Stieg Trenter) samt Johanna (med andra maken Johan Palm) alla med familjer.

När Ulla och hennes make Johan Palm flyttade till Kalkuddens gård i början av 1970-talet, strax efter att vi själva lämnat Stockholm för Mariefred, lärde vi snart känna varandra och de blev en del av vårt nära umgänge.

Både Ulla och jag engagerade oss i den lokala Rädda Barnen-avdelningens styrelse. Vi, och Johan, drogs också in i kyrkokören som fått ny kantor, en blåslampa i positivaste bemärkelse. Från att ha varit en kör på 12 personer utökades den till runt 40 sångare! Och damkör, manskör, dubbelkvartetter, kvartetter och till och med en flickkör. Både Ulla och Johan hade engagerat sig i församlingsarbetet. Johan som ordförande i kyrkorådet och Ulla som kyrkvärd.

Även i Gripsholmsföreningen gjorde Ulla insatser, som styrelseledamot och valberedare. När Gripsholms slotts 450-årsjubileum skulle firas på 80-talet blev Ulla en effektiv sekreterare i jubileums­kommittén. Hon blev det fasta stödet, navet i den inre och yttre krets av funktionärer som genomförde mastodontevenemanget.

Ullas glittrande blick förgyllde också vårt privata umgänge, som glöggfester och uppsluppna kräftskivor i vårt lusthus samt påsk­luncherna på Kalkudden med Ullas goda – oftast italienska – mat. 1999 avled Johan och Ulla blev ensam på Kalkudden som hon efter några år överlät till dottern Johanna och flyttade in i en lägenhet mitt i Mariefred. Vi blev alla äldre och kanske mindre ”uppsluppna”. Ulla hade också problem med kroppen och drog sig undan. Kontakterna inskränkte sig till mejl och telefonsamtal.

Sista gången vi träffades var då vi drack kaffe hos henne i den nya lägenheten. För några år sedan skulle hon ha ätit lunch hos oss tillsammans med förre slottsfogden John Crafoord, inför en invigningskonsert på Gripsholm, men ringde återbud i sista stund.

Vi förlorar en mycket kär vän som vi haft så roligt ihop med under många glada år. Våra varmaste tankar till Laura, Annika, Cecilia och Johanna med familjer. Vi sörjer med er.