Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 04:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-yann-franckel/

Familj

Till minne: Yann Fränckel

Civilekonom Yann Fränckel, Stockholm, har avlidit i en ålder av 46 år. Närmast anhöriga är mamma Ulla och syster Li.

Yann var dotter till framlidne teaterchefen Pierre Fränckel och Ulla, född Widerberg, även hon verksam inom teatern. Yann växte upp på Lidingö men sommarloven firades på Breviks gård på Värmdö. Platsen fortsatte att vara viktig för återhämtning för Yann under hela hennes liv.

Hon utmärkte sig tidigt inom idrotten och inledde en elitsatsning i tennis i USA i slutet av tonåren. När hon kom hem igen började hon studera vid Handelshögskolan. De sista åren var hon senior brand manager på Pernod Ricard. Även om hon slutade med tennis på elitnivå var hon fysiskt aktiv livet ut, hon var bland annat yogalärare och när hon blev sjuk utbildade hon sig i medicinsk yoga.

Yann sökte vård upprepade gånger utan att få rätt diagnos. Till sist visade det sig att hon hade obotlig lungcancer. Trots det svåra beskedet såg hon det snart som sin livsuppgift att arbeta för att ingen annan skulle drabbas på liknande sätt. Hon engagerade sig i Lungcancerföreningen och var med i flera projekt med syfte att sprida kunskap om att lungcancer kan drabba alla, även aldrig-rökare, och om de tidiga symtom man behöver vara uppmärksam på. Hon ansvarade för Lungcancerpodden där inbjudna gäster diskuterade angelägna ämnen för patienter.

Yann var noga med att inhämta de senaste forskningsrönen. Den kunskapen använde hon i påverkansarbetet för att förbättra vården för lungcancerpatienter i Sverige. På kort tid skapade hon ett starkt globalt nätverk inom lungcancerområdet med patienter, vårdprofessioner, forskare, läkemedelsbolag och andra organisationer.

Trots sin svåra sjukdom hade Yann i allt det mörka lätt att finna ljuset och skrattet låg alltid nära. Hon var snabb i repliken och en viktig och god samtalspartner för många. Vi som har fått förmånen att lära känna henne är tacksamma för det hon givit och vi kommer att sakna henne oändligt.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt