Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/viktigt-att-njuta-i-vardagen/

Familj

”Viktigt att njuta i vardagen”

Foto: Ingrid Borggren

Redan som 11-åring visste Jessica Frej vad hon ville bli när hon blev stor: tv-kock. Hon började samla recept redan på förskolan. Vid 30 släpper hon sin åttonde kokbok. 

Rätta artikel

Det mesta kring tv-kocken Jessica Frej går med racerfart. Hennes kokböcker har titlar som ”Supergott och supersnabbt”, ”Hur lätt som helst” och ”Fest på 30 minuter”.

När vi ses i hennes rosa studiokök är det kaos, överallt ligger kläder och böcker, en säng står lutad mot väggen och några lådor är staplade på varann. Anledningen är att sovrummet är under renovering. Nya golv, nya väggar, en ny garderob och ett minibibliotek.

Tiden från tanke till genomförande var som vanligt mycket kort.

– Jag är väldigt otålig som person, det är därför vi sitter här i ombyggnadskaoset. När jag får en idé så vill jag att det ska hända ”NU!”.

– Fast det är också något som jag jobbar på att förändra, jag skulle vilja vara lite mer lugn, hitta lite frid i att ta saker med ro.

Men när det gäller mat tycker hon inte att det behöver vara någon motsättning mellan snabbt och gott, men aldrig via genvägar som ”tråkiga” halvfabrikat. Ett av hennes mest populära knep är att göra köttbullar utan att rulla dem.

– Jag lägger köttfärssmeten mellan två bakplåtspapper och trycker ut. Så skär jag den med kniv i ett rutnät och får en massa små fyrkantiga köttbullar.

– Det går snabbare än att rulla en massa småköttbullar, och mycket godare än köpta. Det är viktigt att få in njutningen i vardagen.

Jag har alltid varit intresserad av mat. På dagis var jag hellre i köket hos vår kock Gunilla än lekte med de andra barnen.

Om man har gett ut sju (7) kokböcker innan man fyllt 30 så betyder det förmodligen att man varit intresserad av mat sedan man var liten. Den åttonde boken, ”Grilla – hur lätt som helst” kommer ut i samband med hennes 30-årsdag.

– Jag har alltid varit intresserad av mat. På dagis var jag hellre i köket hos vår kock Gunilla än lekte med de andra barnen.

– Mina föräldrar var inte så matintresserade så det blev en del halvfabrikat hemma, men på helgerna åkte jag till mormor eller farmor där jag fick vara med och söla i köket. Jag älskade att göra äppelpajer och potatisgratäng.

I tioårsåldern började hon laga mat själv. Hon drömde om att ha ett eget matlagningsprogram och skickade in en programidé till TV4 när hon var 11. Hon ville lära andra barn att laga mat i rutan, men TV4 nappade inte. Kanske var tiden inte mogen, även om Jessica Frej var det.

Hade du några andra intressen när du var liten?

– Näe, faktiskt inte. Jag gick på dans ett kort tag, men jag hatade det. Så fort jag kom på att man kunde sluta, så gjorde jag det. Min enda hobby var att baka och laga mat.

Hon plöjde mormors damtidningar som var fyllda av recept. Hon skrev av dem som verkade goda och hon älskade alla smarta husmorstips inskickade av läsarna, typ ”Så får du spisen ren”, ”Smörj in skärbrädan med matolja så blir den som ny, eller ”Rulla citronen mot ett hårt underlag så får du ut det mesta av citronsaften”.

– Ett gammalt tips som jag använder ofta, eftersom jag lagar så mycket mat, är att smörja in händerna med strösocker och olivolja, då blir de supermjuka.

Jessica Frej har nära till skrattet. Det finns ett energiskt glitter runt henne som ger intryck av att hon kan ha många bollar i luften samtidigt. Som man ju måste ha i ett kök. Men utan att vara i närheten av klassiska nidbilden av den manliga kökschefen som domderar och pekar med hela handen.

Hon går jämt barfota, i studion och hemma. Och hon klär sig alltid i klänning, som liten var det prinsessklänningar, i dag ritar hon egna som är enfärgade, stilrena och ålderslösa. Hon ska just släppa sin tredje klänningskollektion för företaget Provrummet.

– Jag har alltid älskat klänningar i knalliga färger, men det är ju nästan omöjligt att få tag på i Sverige, framför allt vintertid.

– Många i Sverige menar att ”den lilla svarta” är så praktisk och att man kan variera med accessoarer och smycken i stället. Jag tycker tvärtom. Om du tar på dig en knallrosa klänning så behöver du inte ha världens största örhängen.

Men det har ju du?

– Ja, jag tycker om allt! Men precis som att det ska gå snabbt att laga god mat, ska det kunna gå snabbt att klä sig och känna sig fin.